MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Falopásról forgattak filmet – összeverték őket

Falopásról forgattak filmet – összeverték őket

magyarnarancs.hu

„Megöllek!” – üvöltötték a támadók, a rendezőt kirángatták a kocsiból, ledobták egy szakadékba, Romániában.

Majdnem agyonverték egy dokumentumfilmes stáb tagjait és a kísérőjüket Romániában, Suceava megyében, Coșna község mellett – tudósít a Transindex.

Mihai Dragolea filmrendező és újságíró a romániai illegális fakitermelésről forgatott egy kollégájával, valamint Tiberiu Boșutar környezetvédelmi aktivistával, aki segített az erdészeti bűncselekmények bizonyítékainak azonosításában.

A stábra mintegy húszan rontottak rá filmezés közben, a fejszével és botokkal felbukkanó támadók között volt az erdő tulajdonosa és egy erdőmérnök is. A stáb beszállt a Dacia Dusterbe, amellyel érkeztek, de a támadók kinyitották az ajtókat, kihúzták a benn ülő embereket. A rendezőt fejbe vágták, azt üvöltötték, megölik, ledobták egy szakadékba. A telefonja szerencsére nála maradt, és fel tudta hívni a segélyvonalat. A másik két embert is összeverték, majd meztelenre vetkőztették, és úgy engedték el őket.

A stáb teljes felszerelése és összes felvétele megsemmisült a támadásban.

A sérülteket kórházba vitték, a beazonosított támadókat pedig őrizetbe vette a rendőrség.

„Nem egy vadőrre panaszkodom, hanem egy egész rendszerre!” – nyilatkozta Boșutar. Arra utalt, hogy ez nem egyedi eset volt; Romániában gyakran előfordul ilyen agresszió, mert a természetvédelem és az erdőgazdálkodás rendszere rosszul működik. A Transindex arra emlékeztet, hogy az utóbbi években hat erdészt öltek meg fatolvajok.