MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Fából készült műhold, a finn találékonyság zöld utat kapott

Fából készült műhold, a finn találékonyság zöld utat kapott

qubit.hu

A Woodsatnak természetesen csak a külseje készül fából, szélei és kameratartó rúdja 3d-nyomtatott fémlemezek.

Július 9-én megkapta a hivatalos repülési engedélyt, és még az idén Föld körüli pályára állhat a világtörténelem első fából, egészen pontosan nyírfa-furnérlemezből épített műholdja. Az egészen apró, mindössze 10x10 centiméteres műholdat a finn Arctic Astronautics közösen fejlesztette az európai űrhivatallal, az ESA-val és a szintén finn fakitermelő céggel, az UPM-mel, ami a WISA nevű furnérlemezt gyártja – innen a műhold teljes neve, a WISA Woodsat.

Az Arctic Astronautics egy ideje készít és árul már otthon összeszerelhető, műanyag burkolatú Kitsat műholdakat kísérleti, oktatási célokra (a legolcsóbb modell a webshopban 1475 euróba kerül, kiegészítők nélkül). Ezekhez képest a fából készült műhold feltétlen előnye, mármint a név által hordozott marketingértéken kívül, hogy a légkörrel való érintkezéskor egyszerűen elég, és nem növeli az űrszemét mennyiségét. Az, hogy a műhold fából készül, nem jelenti, hogy gyenge lenne: a ballonos tesztek során az atmoszféra egészen magas régióiba is eljuttatták, és bebizonyosodott róla, hogy kitűnően ellenáll a mostoha körülményeknek.

 

A Woodsatnak természetesen csak a külseje készül fából, szélei és kameratartó rúdja 3d-nyomtatott, vékony fémlemezekből vannak, a doboz belsejében pedig kísérleti ESA-műszerek, egy kvarckristályos mikroegyensúly-szenzor és egy szuperszenzitív nyomásérzékelő kapnak majd helyet. Kamerát azért visz magával, hogy szelfiket készítsen, amelyek révén folyamatosan ellenőrizni lehet az állapotát, 600 kilométeres magasságban ugyanis a furnérlemezt folyamatosan korrozív hatású részecskék bombázzák majd, amik gyakorlatilag megrágják a műhold felületét. „Ha két évet túlél, az már jónak számít” – mondta a Defense One-nak Riccardo Rampini, az ESA anyagfizikai és kémiai részlegének vezetője. De ha nem is éli túl, legalább nem lesz belőle szemét.