MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Ezúttal nem öntötték le levessel, csak leragasztották

Ezúttal nem öntötték le levessel, csak leragasztották

travelo.hu

A tiltakozás után a hatóságok kitakarították a helyiséget, eltávolították a felragasztott képeket.

Múlt hónapban két tüntető levest dobott a párizsi Louvre Múzeumban található Mona Lisa festményt takaró üvegre. Most a firenzei Uffizi képtárban történt hasonló felfordulás, amikor két tüntető Sandro Botticelli Vénusz születése című festményét vette célba.

A két aktivista a 2023-as halálos toszkánai árvízről készült fényképeket ragasztotta a festményt borító üvegre kedd este, hogy cselekvésre szólítsa fel az illetékeseket a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt.

„Arra kérjük a kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket az éghajlati katasztrófák által sújtott közösségek támogatására" – áll az Ultima Generazione azaz Utolsó generáció aktivista csoport közleményében.

A tiltakozás után a hatóságok kitakarították a helyiséget, eltávolították a felragasztott képeket és 15 percen belül újra megnyitották a területet. A rendőrség kihallgatásra vitte a két személyt.

Az akció megszegte az új törvényt, amely súlyosabb pénzbírságot szab ki az emlékműveket és kulturális helyszíneket károsító tüntetőkre. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter állítólag úgy üdvözölte a törvény januári elfogadását, mint „szép nap az olasz kultúra, és különösen a nemzet művészeti és építészeti öröksége számára" – írja a The Time.