MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Ezerhétszáz éves a világ legöregebb bora

Ezerhétszáz éves a világ legöregebb bora

roadster.hu

A németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeum egészen különleges régészeti leletet őriz.

Ott található ugyanis egy csaknem ezerhétszáz éves borosüveg, amelyet a világon a legrégebbinek tartanak.

A “Speyer borosüveget” a múzeum szakértői 325 körülire datálják, sőt, egy romantikus történetet is kötnek hozzá. Valamikor a 4. században egy római nemes párt együtt temettek el a mai Speyer városának közelében, a sírba pedig több, borral teli palackot tettek. Nyughelyüket 1867-ben fedezték fel, és a többi palacktól eltérően ez az egy sértetlenül került ki onnan.


A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették borukat, és olívaolajat öntöttek az alkohol tetejére, hogy a levegőt távol tartsák a nedűtől. Az ezerhétszáz év alatt az olaj megszilárdult és vékony réteget képezett a bor tetején, így továbbra is légmentesen tartja azt.

Úgy tudni, a palackot több mint egy évszázadon keresztül pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban, az egyetlen ember pedig, aki hozzáérhetett, az Ludger Tekampe gyűjteményvezető. Azt azonban még ő sem tudja, pontosan mi történne, ha valaki kinyitná.

Nem biztos ugyanis abban, hogy a levegő okozta sokkot kibírná-e.

A feltételezések szerint azonban a bor akár iható is lehet, azonban sem az íze, sem az állaga nem lenne kellemes, valószínűleg egy íztelen rágógumihoz hasonlítana.