MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
Évi átlag tízmillió forint – ennyibe kerül egy kormánytiszviselő az adófizetőknek

Évi átlag tízmillió forint – ennyibe kerül egy kormánytiszviselő az adófizetőknek

444.hu / Király András

2021-ben 238,8 milliárd forintba került a minisztériumi bürokrácia fenntartása Magyarországon.

Hogy kontextusba helyezzük az összeget, ez 2021-ben a 77 százaléka volt annak, amit a magyar kormány óvodákra, óvodai nevelésre fordított, arra ugyanis 309,4 milliárd forint jutott.

A 24.hu a fenti összeget a zárszámadási törvényben személyi juttatásként, dologi kiadásként és egyéb működési kiadásként elszámolt összegekből vezette le. Számításaik szerint személyi juttatásra, vagyis a kormánybürokraták bérezésére 115,3 milliárdot költött a kormány 2021-ben, ez a több mint 11 ezer minisztériumi dolgozóra leosztva kiadja, hogy egy kormánybürokrata évente átlag tízmillió forintjába kerül az adófizetőknek.

A minisztériumi beszámolók alapján illetményekre 80,9 milliárd forint ment el, vagyis a havi átlagos illetmény 613 ezer forint volt, ami bőven meghaladta a bruttó átlagkeresetet, mert az 2021-ben a KSH adatai szerint 438,8 ezer forint volt - és az átlagbér csalóka adat, mert az, hogy szokásos példámmal éljek, úgy jön ki, hogy az önök és az én jövedelmemet összeadjuk Mészáros Lőrincével, majd elosztjuk az egészet annyival, ahányan Mészáros Lőrinccel együtt vagyunk. A valós helyzetet jobban tükröző adat a mediánkereset, amely azt mutatja, mekkora az az összeg, aminél a keresők ötven százaléka nem kap többet kézhez. Ez az összeg 2021-ben bruttó 350 ezer forint volt, vagyis a minisztériumi dolgozók átlagbére 1,75-szöröse volt a mediánjövedelemnek.

Nyilván a minisztériumi dolgozókra is igaz az, hogy az átlagkeresetüket torzítja pár nagyon is jól kereső minisztériumi alkalmazott jövedelme. Például Vidoven Árpádé, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáráé, aki 2021-ben 10,5 millió forint jutalmat kapott. Hogy miért, azt a 24.hu hiába próbálta kideríteni, egy hét alatt se kapott választ a minisztériumtól a kérdésére. A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelentős részben Szijjártó Péter futsalcsapatából toborzott felső vezetői körének tagjai, 11 helyettes államtitkár összesen 68,2 millió forint jutalomban részesült, ami átlagban fejenként több mint hatmillió forintot jelent.

Közben a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárai és osztályvezetői nem kaptak jutalmat, az ott dolgozók bónusza a fejenként 44 ezer forintot se érte el átlagban.