MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Evakuációs terven dolgoznak Nápolyban

Evakuációs terven dolgoznak Nápolyban

hazipatika.com

A hétfő óta ismétlődő földmozgás akár évekig elhúzódhat.

A kormány készen áll minden eshetőségre, és evakuációs terven dolgozik a Nápoly melletti vörös zónában élő nyolcvanezer ember esetleges menekítésére - jelentette be Nello Musumeci az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján.

Nello Musumeci kijelentette, hogy a dél-olaszországi Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat. "A tudósok sem tudják megjósolni, miként alakulhat a helyzet, ezért készen kell állnunk minden eshetőségre" - hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a kormány a helyi hatóságokkal, önkormányzatokkal és más intézményekkel közösen evakuációs terven dolgozik, melyet a következő napokban hoznak nyilvánosságra, és megjegyezte, hogy szükség esetén azonnali evakuációt rendelnek el. A geológiai szempontból rendkívüli térségben mindig is létezett katasztrófavédelmi terv a lakosok gyors evakuálására, de a korábbi előírásokat felül kell vizsgálni a terület magas népességsűrűsége miatt - modta. "Nagyon szűk területen 80 ezer ember él több ezer épületben, szükség esetén a minél gyorsabb evakuálásuk nem könnyű feladat" - mondta Nello Musumeci. A térségben a közepes, sárga színű készültség marad érvényben.

Május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosok számára. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tetelére. Az épületek vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi a térség épületei állapotának felmérését. Mindenekelőtt az iskolákat akarják biztonságossá tenni, melyeknek száma meghaladja a hatvanat - hangoztatta Nello Musumeci.

A katasztrófavédelemért, a tengerekért és az egész dél-olasz térségért felelős tárca nélküli miniszter a szerda este tartott rendkívüli kormányülést követően sajtótájékoztatón jelentette be, milyen intézkedéseket hoznak a Nápoly térségében bekövetkezett földmozgást követően. A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormányülésen a belügyi, a védelmi, a gazdasági, az egészségügyi, a kulturális és oktatási tárca képviselői vettek részt, valamint a katasztrófavédelem vezetője és Nápoly prefektusa.

A Nápolytól harminc kilométerre található Campi Flegrei területén hétfőn hajnalban 4.4-es erősségű földrengést mértek, ami az utóbbi negyven év legerősebbje volt. Csak anyagi kár keletkezett az épületekben. A Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) pontosítása szerint bradiszeizmikus (függőleges) földmozgás történt.

A helyiek még kedden is az utcán töltötték az éjszakát újabb mozgásoktól félve. Zárva tartottak az iskolák, melyeket szerdán nyitottak újra. A Campi Flegrei területén található Pozzuoliban negyvenhat család nem tudott visszatérni megrongálódott otthonába, Bacoliban a tengerparton sátrakat állítottak fel az újabb mozgásoktól tartók számára. Az utolsó erősebb mozgást szerda reggel mérték, amelynek erőssége 3.6-os volt. Az epicentrum közel négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben.

A Campi Flegrei területén "nem létezik a zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni" - jelentette ki Nello Musumeci. Hozzátette, hogy a veszélyek ellenére, "be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását". Nello Musumeci elmondta, hogy az országnak ezen a részén "éberen együtt kell élni" a földrengés, a vulkánkitörés és a bradiszeizmikus tevékenység veszélyével. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik.

A legsúlyosabb allergiás reakciót anafilaxiának nevezzük: ezt az életveszélyes állapotot az arra érzékenyek számára egy falat étel, vagy egy rovar csípése is kiválthatja. Életmentő lehet, hogy minél hamarabb orvoshoz kerüljön az érintett. Te felismernéd az anafilaxiás sokk korai jeleit? Kvízünkből kiderül!

Vulkánkitörés esetén hét kisebb-nagyobb város területén lép azonnal életbe az úgynevezett vörös zóna, ahonnan evakuálják a lakosságot. Veszélyes bradiszeizmikus tevékenység esetén ugyanazt három településen rendelik el azonnal, vagyis Pozzuoliban, Bacoliban és Monte di Procidában.