MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Európa legszebbjévé választották az észak-itáliai Lago Maggiore szigeteit

Európa legszebbjévé választották az észak-itáliai Lago Maggiore szigeteit

tudas.hu

A meseszép Halászok Szigetén mindössze 50-es laknak.

A Garda-tó és a Comoi-tó mellett a Lago Maggiore is Észak-Olaszország egyik ékessége, melynek szigetei fantasztikus uticélpont lehetnek akár egy hosszú hétvégére is.

A Milánótól 60 kilométerre fekvő, Piemont és Lombardia tartományhoz tartozó tó az olasz-svájci határon túl nyúlik, és az Alpok hegycsúcsai között megbújó, különleges éghajlatú csodaszép tengerszem. Három legszebb szigete az Isola Bella, az Isola Madre és a Halászok Sziget, vagyis az Isola dei Pescatori. Utóbbit a Lonely Planet a világ kilenc legszebb szigete közé válogatta.

Az egykor halászok lakta egyszerű kis szigeten az arisztokrata Borromeo család építtetett egy barokk palotát, és mellé varázslatosan szép parkot alakított ki, amely a legelegánsabb szigetek közé emelte. A négyszintes épület mellett tíz teraszon helyezkednek el a csodálatos kertek, melyekben szobrok, obeliszkek is helyet kaptak. A leghíresebb közülük a Giardino dell’Amore, vagyis a Szerelem Kertje, ahová a világ távoli tájairól hozott egzotikus virágokat ültettek.

Az Isola Madre a tó legnagyobb szigete, és itt található az egyik legszebb angol stílusú botanikus kert. A tó különleges éghajlatának köszönhetően mediterrán növények, többek között citrusfák is megélnek itt, és a botanikus gyűjteménybe számos különleges növényt Ázsiából és Dél-Amerikából hozattak ide a Borromeo család tagjai.
Az Isola Bella kertjeit Flaubert “földi paradicsomként” írta le. A szigeten lévő történelmi palotát és a mellette lévő neogótikus kápolnát a Borromeo család építtette, a palota ma múzeumként működik.

Talán ez a leglátványosabb sziget az összes közül: a régi halászfaluban körülbelül ötveven élnek, közülük többen ma is halászattal foglalkoznak. A szűk utcácskák, az eredeti állapotban megőrzött és felújított házak, a régi boltok, és halételeket kínáló éttermek különleges hangulatot adnak a kis szigetnek. A parányi sziget egyik legfőbb látnivalója a Chiesa di San Vittorio 16. századi freskója. Két hotel is működik itt, de mindig időben kell foglalni, hogy kapjunk helyet.

A Lago Maggiore partjainál fekvő Stresa városka is mesésen szép, és ha távolabbra szeretnénk kirándulni, akkor Lugano is tökéletes célpont lehet. Ha hosszabb kirándulást tervezünk, érdemes mind a három észak-olaszországi nagyobb tavat – a Lago di Garda-t és a Lago di Como-t is útba ejteni.