MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Észak-Korea alternatív gyógymódokat ajánl koronavírus-fertőzésre

Észak-Korea alternatív gyógymódokat ajánl koronavírus-fertőzésre

hvg.hu

A tea mellett a sós vízzel való gargalizálást is népszerűsítik.

Észak-Korea a koronavírus omikron változatának terjedése ellen küzd, csak éppen nincsenek vírusellenes gyógyszereik. Ezek híján alternatív gyógymódokat kínál az állam a betegeknek – írja a BBC.

A Rodong Simnun újság azoknak, akik nem súlyos betegek gyömbér-, fűzfalevél- vagy loncteát ajánlott.

A BBC megjegyezte, a forró italok enyhíthetik a Covid egyes tüneteit, például a torokfájást vagy a köhögést, és segíthetnek a folyadékpótlásban, ha a betegek a normálisnál több folyadékot veszítenek. A gyömbér és a fűzfalevél emellett enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat. Magára a vírusra azonban hatástalanok.

Az észak-koreai állami média nemrégiben interjút készített egy házaspárral, akik azt javasolták, hogy reggel és este sós vízzel gargarizáljanak. Arról is beszámoltak, hogy ezer tonna sót küldtek Phenjanba, hogy "fertőtlenítő oldatot" készítsenek belőle.

A súlyosabb betegeknek azt tanácsolták, hogy használjanak fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent, valamint amoxicillint és más antibiotikumokat. Az ibuprofén (és a paracetamol) csökkentheti a lázat és enyhítheti az olyan tüneteket, mint a fejfájás vagy a torokfájás. Azonban a vírus ellen ezek is hatástalanok.

Az egészségügyi rendszer különösen Phenjanon kívül rendkívül gyenge, és mindenben hiányt szenved, ráadásul a járványhelyzet súlyos az országban, mivel a lakosság oltatlan.

Szerdára virradóan 232 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Észak-Koreában, ezzel a fertőzöttek száma meghaladja az 1,7 milliót. A betegségbe az elmúlt 24 órában hatan haltak bele az országban, ezzel a vírus halálos áldozatainak száma 62-re nőtt – jelentette a helyi állami média a járvány kezeléséért felelős központra hivatkozva.

Phenjannak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését, ezért a lázban szenvedők számáról adnak hírt. Nemzetközi járványügyi szakértők szerint a valós fertőzöttség sokkal magasabb lehet Észak-Koreában, hiszen a covid nem mindig okoz lázat, így tesztelés hiányában sokaknál nem mutatható ki, hogy elkapták-e a vírust.