MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Ennivalót fegyverekért, Oroszországba készül a „Nagy Vezér

Ennivalót fegyverekért, Oroszországba készül a „Nagy Vezér"

napi.hu / Zádori Bence

A találkozó után megígérték egymásnak, hogy fokozzák az együttműködést.

Ugyan még nem tudni, mikor kerülhet sor a találkozóra, a bennfentes források úgy vélik, hogy páncélvonaton érkezhet Észak-Korea vezetője Vlagyivosztokba. A New Yorks Times értesülései szerint Putyin számára az lenne az előnyös, ha Kim Dzsongun páncéltörő rakétákat és tüzérségi lövedékeket biztosítana, amiért cserébe nukleáris tengeralattjárók és műholdak fejlett technológiáját adná Oroszország.

A Fehér Ház új információi szerint a két ország fegyverkezési tárgyalási aktívan haladnak előre – írja az Index. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az orosz védelmi miniszter nemrég Észak-Koreába utazott, hogy tüzérségi lőszer eladására vegye rá az országot. A fegyverek között lehet az ázsiai ország első szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballsiztikus rakétája, a Hwasong is.

Kirby arra figyelmeztetett, hogy Putyin és Kim Dozsgun a találkozó után megígérték egymásnak, hogy fokozzák az együttműködést. Egyúttal arra kérte Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a fegyverkezési tárgyalásokkal és tartsa be Phenjan nyilvános kötelezettségvállalását, amely szerint nem ad el és szállít fegyvereket Moszkvának. Amennyiben ez mégis megtörténik, Az Egyesült Államok azonnali lépéseket tesz.

A Fehér Ház azért is aggódik, hogy amikor a legjobban rászorul Észak-Korea, akkor kaphat szállítmányokat Oroszországtól. Még aggasztóbb, hogy az oroszok révén áttörést érhet el Phenjan a fegyverprogramjában.

Legutóbb 2019 tavaszán találkozott egymással a két vezető, ami után Putyin arról beszélt, hogy az észak-koreai fővárosnak biztonsági garanciákra van szüksége, hogy az atomprogramját feladja.