MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Emberre támadt, el kellett pusztítani

Emberre támadt, el kellett pusztítani

agroinform.hu

Romániában jelentősen megszaporodtak a medvetámadások.

Az utóbbi években megszaporodó kelet-európai medvetámadások híre körbejárta a bolygót, a súlyosabb esetekről még a tengerentúlon is beszámolnak. Mindez jól mutatja mennyire elszoktunk a természeti környezet jelentette kihívásoktól, másfelől pozitív változásokat jelez, mivel újra medvék élnek a közelünkben.

Mentésnek indult

A romániai Vrancea megyében található Câmpuri községben történt esetben a medve élelmet keresve egy drótkerítés fogságába esett. Az Agerpres hírügynökség tette közzé Ion Vlad polgármester beszámolóját, mely szerint először eszükben sem volt bántani az állatot, sőt, miután az állatorvos elaltatta, a csendőrség segítségével kiszabadították a drótkerítés fogságából és szabadon engedték a közeli erdőben. Azonban a medve hamarosan újból megjelent, és rátámadt a drótkerítést javító munkásokra, egy 31 éves férfinek súlyos sebesüléseket okozva.

„A közelben tartózkodó helybéliek közbeléptek, és megölték a medvét, nem volt más megoldásuk" – mondta el Ion Vlad polgármester. A megyei rendőrség helyszíni vizsgálatot folytat a támadással összefüggésben.

Romániában az utóbbi időbej jelentősen megszaporodtak a medvetámadások, mivel 2016 óta a medvék vadászati tilalom alá esnek – fotó: Unsplash

Szaporodó támadások

Romániában az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a medvetámadások, mivel 2016 óta a medvék vadászati tilalom alá esnek. A kialakult veszélyes helyzet feloldása érdekében elképzelhető, hogy hamarosan újra engedélyezik majd a faj vadászatát. A székelyhon.ro portálnak nyilatkozó gazdák sokat panaszkodnak a ragadozókra, melyek elmondásuk szerint rengeteg kárt okoznak. Akad, akinek tizenhárom háziállatát is elpusztították.

Ráadásul a dolog nem úgy történik, ahogy a természetfilmekben a leggyengébb, öreg prédaállatot levadászó ragadozóknál látjuk: olyan medvék is garázdálkodnak a megyében, melyek a legnagyobb méretű zsákmányt keresik, 700 kilós lovat és több száz kilós ökröt is megöltek, amit követően öt medve gyűlt egybe a véres lakomára.