MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
EMA-tisztségviselő: kapcsolat van az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

EMA-tisztségviselő: kapcsolat van az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

hvg.hu

Főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint kapcsolat van az AstraZeneca koronavírus elleni oltása és a vérrögképződés között

Marco Cavaleri az olasz Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „a véleményem szerint már kimondhatjuk, hogy a nagyon ritka trombózisos esetek "kapcsolatban vannak a vakcinával”. Azt ugyanakkor még nem tudják, hogy pontosan mi okozza a reakciót. Hozzátette: tény, hogy főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Cavaleri arra is utalt, hogy az EMA a következő órákban ezt meg fogja erősíteni, ugyanakkor az oltás jótékony hatása még mindig sokkal nagyobb, mint az esetleges rizikó.

Márciusban az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását rövid időre több ország felfüggesztette, miután felvetődött, hogy az oltóanyag vérrögképződést okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos. Ugyanakkor az EMA jelezte, hogy még mindig nem lehet végérvényesen kizárni az ilyen esetek és az oltás közötti kapcsolatot, ezért azt javasolja, hogy a pácienseket tájékoztassák erről a kockázatról.

Németországban ennek ellenére a héten úgy döntöttek, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca védőoltásának használatát, Hollandiában szintén hasonló intézkedést vezettek be.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közétett adatai szerint az Egyesült Királyságban március 24-ig az AstraZeneca vakcinával beoltott 18 millió ember közül összesen 30-nál tapasztaltak vérrögképződést, hét ember halt meg.

June Raine, MHRA vezetője szerint ugyanakkor a koronavírus-fertőzés és a Covid–19-betegség megelőzésében az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat és az embereknek el kell fogadniuk az oltóanyagot.