MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Először árvereznek Tyrannosaurus rexet Európában

Először árvereznek Tyrannosaurus rexet Európában

instyleman.hu / Lendvai Zsolt

Akár hárommilliárd forintot is érhet Trinity csontváza.

A dinoszauruszok mindig is mozgatták az emberek fantáziáját, hiszen hatalmasak, félelmetesek és csak nyomokban hasonlítanak bármire a most ismert állatvilágból. A körülöttük kialakult rajongást Steven Spielberg klasszikusa, a Jurassic Park alaposan elmélyítette, nem véletlen, hogy még tavaly, majdnem pontosan harminc évvel az első rész után is bemutattak egy folytatást Jurassic World: Világuralom címmel. Ezek a mozik egyúttal felemelt mutatóujjként is szolgálnak a tudomány számára, mondván nem túl jó ötlet kihalt fajokat újra a világra szabadítani – pedig ahogy nemrég megírtuk, a dodót, a gyapjas mamutot és a tasmán tigrist történetesen valóban szeretnék újraalkotni a tudósok.

Na, de egy csontvázat birtokolni! Azért az teljesen más. A régészeti ásatások során előkerült maradványok ideális esetben múzeumokban pihennek, ahol mindenki megcsodálhatja, ezzel ismeretterjesztő szerepet töltenek be. Viszont az utóbbi évtizedekben tehetős magángyűjtők is szert tettek ilyen leletekre, tulajdonképpen bizonyos keretek között akadálytalanul adhatók-vehetők, nincs szükség másra, csak őrületesen sok pénzre. Pár éve még Nicolas Cage is vett magának egy Tarbosaurus-koponyát – mondjuk arról pont kiderült, hogy lopott volt, így vissza kellett adnia.

Most itt a lehetőség, hogy legálisan szerezzen be nemcsak egy koponyát, hanem egy teljes csontvázat – de persze bárki más előtt is nyitott a Koller Auktionen svájci árverése, ahol egy Tyrannosaurus rex vázát kínálnak eladásra. A TRX-293 Trinity névvel, illetve azonosítóval ellátott dinó 67 millió évvel ezelőtt élhetett, hossza 11,5 méter, magassága közel négy méter volt. Oké, valójában nem is egy állatról van szó, a 293 csontot három különböző egyedtől származtatják. Így már érthető a kódszáma is: a TRX a T-rexre, míg a 293 a csontok számára utal, a Trinity pedig a három dinoszauruszra, amelyekhez a maradványok tartoznak. Ezek 2008 és 2013 közt kerültek felszínre az egyesült államokbeli Montanában és Wyomingben, a Lance Creek és Hell Creek formációkból.

Ezek a helyszínek már más értékes leleteket is adtak a világnak. A Sue névre keresztelt T-rexet 1997-ben passzolta el 2,9 milliárd forintnyi összegért a Sotheby's, Stan pedig 2020-ban ért csaknem 11 milliárd forintot a Christie's aukcióján. Mivel szinte az összes többi Tyrannosaurus rex csontváz múzeumi tulajdon, biztosra vehetjük, hogy most Trinityért is igen mélyen a zsebébe, vagy bankszámlája bugyraiba nyúl majd valaki. Ugyan a Stan által felállított rekordot a becslések szerint nem veszélyezteti majd, de 3,1 milliárd forintnak megfelelő bevételt azért remélnek érte. A licitet pár nap múlva, április 18-án délután tartják Zürichben, és annyi már most biztos, hogy ez lesz az első alkalom, hogy T-rex kerül kalapács alá Európában.