MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ellenrendelet

Ellenrendelet

nepszava.hu

Amit Brüsszelben jóváhagytak, azt Budapesten kihúzták.

Rendeletet arról, hogy nem kell a vakcina típusát szerepeltetni az igazolásban, közben az EU-ban végigcsinálták az egyeztetéseket az egységes vakcinaigazolványról.

Január 27-én az európai uniós tagállamok közös iránymutatásokat fogadtak el az egészségügyi célú védőoltás igazolásáról, és meghatározták azt is, hogy a tanúsítványban legyen benne a vakcina típusa is, írja a Népszava.

Aztán múlt heti videokonferenciájukon az állam- és kormányfők ismételten megerősítették, hogy folytatni kell a munkát az egységes vakcinaigazolvány bevezetéséért, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki tanácskozás után közölte, hogy három hónapon belül elkészülhet egy uniós szinten összehangolt rendszer, amelybe az egészségügyi szempontból legfontosabb, már egyeztetett adatokat töltenék fel.

Aztán a magyar kormány másnap módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát.

A Népszava és a hvg.hu is arra hívja fel a figyelmet, hogy az újabb konfliktus azért is fontos, mert az EU nem csak egészségügyi, hanem utazási szempontokra is próbálja majd használni az adatokat, egy digitális úti okmányt tervez, amely tartalmazná a tulajdonos oltási, illetve tesztelési adatait, így megkönnyítené a munka-, illetve turisztikai célú utazásokat a schengeni határokon belül.

A magyar kormány azonban az egész uniós tervet meghiúsíthatja, ha nem szolgáltat adatot az oltás típusáról, de az is fennakadásokat okozhat, ha mégis feltünteti, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem engedélyezett orosz vagy kínai oltást kapta meg a magyar állampolgárok egy része, mivel például Lengyelország már kinyilvánította, hogy csak az egész EU területén forgalmazható vakcinával beoltottakat engednének át a határaikon.