MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Elkelt a világ legdrágább fotója

Elkelt a világ legdrágább fotója

hvg.hu

Az eredeti példány szombaton került árverésre, ahol körülbelül 4,8 milliárd forintért kelt el. E

Történelmet írt Man Ray 1924-es fotója, az Ingres hegedűje: szombaton 12,4 millió dollárért, azaz megközelítőleg 4,8 milliárd forintért kelt el egy árverésen.

Man Ray, születési nevén Emmanuel Radnitzky, 1890-től 1976-ig élt, a dadaista és szürrealista mozgalmakban alkotott. Az Ingres hegedűje (eredetileg Le Violon d’Ingres) című képet 1924-ben készítette, ezen egy női test, hátán pedig hegedűkre jellemző f-alakú hanglyukak láthatók.

Az eredeti példány szombaton került árverésre, ahol körülbelül 4,8 milliárd forintért kelt el. Ezzel az árral egyébként felülmúlta a becsléseket, melyek alapján 5 és 7 millió dollár, azaz körülbelül 1,8 és 2,6 milliárd forint között fog mozogni az eladási ár – írja a CNN.

A darab Rosalind Gersten Jacobs és Melvin Jacobs tulajdonában állt, akik a fotót értékesítő Christie’s aukciósház elmondása szerint 1962-ben juthattak a képhez magától Raytől. A műkincsgyűjtő pár jártas volt a szürrealista művészet köreiben, halálukat követően pedig lányuk, Peggy Jacobs Bader gondoskodik szülei műkincseről. Az aukciót megelőzően a nő elmondta, hogy a gyűjtemény minden darabja mögött „egyedi és intim történet van”, amelyek „a szülei kapcsolatának örömteliségét” tükrözik vissza.