Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Elektroszmog: okozhatja-e elektromos fűtés?

Elektroszmog: okozhatja-e elektromos fűtés?

czinege.hu

Elektromos térerő méréssel könnyedén megállapítható a fűtési rendszerek elektroszmog kibocsátási értéke.

Az elektromos fűtés káros hatásai, mint kérdéskör sokakat érdekel, de szerencsére ez a téma viszonylag egyszerű. Ha szakszerű a telepítés és megfelelő minőségű a készülék, akkor nem kell tartani az elektromágneses sugárzástól. Sőt, az egyik legkevésbé terheli a környezetet és az egészségünket.

Fontos megjegyezni, hogy a sugárzás a távolsággal lényegesen csökken, így a plafonra rakott panelek elég távol lesznek ahhoz, hogy ne okozzanak gondot. Például azt is vegyük figyelembe, hogy a nagyképernyős TV-ket szinte az év minden napján használjuk, míg a fűtés maximum az év felében kapcsol be pár órára.
De vegyük példának az elektromos fűtések két – az elektroszmog szempontjából – szélsőséges termékét, a fóliafűtést és a fűtőkábelt. A kettő között lényeges különbség az áramjárta hőleadó felület nagysága, és az árnyékolás megléte, vagy hiánya. A fűtőfólia – bármennyire is „intelligens” egyes reklámok szerint –, a teljes felületén fűt, és ad le elektromágneses sugárzást.

Ezt úgy lehet kivédeni, ha letakarjuk sűrű fémhálóval, amit bekötünk a földelésbe. A betonba helyezett fűtőkábel és a járólap-ragasztóba fektetett fűtőszőnyeg, szerencsére gyárilag körkörösen be van fonva/szőve sűrű rézhálóval, ez a háló pedig levezet minden keletkező sugárzást.
Bátran válasszon az elektromos fűtések közül, mert egyik sem jelent nagyobb elektromos sugárzási terhelést, mint az a több száz méter normál elektromos vezeték, ami már most is be van építve házak falába.