MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Ehető drónokkal segítenék a természeti katasztrófák túlélőit

Ehető drónokkal segítenék a természeti katasztrófák túlélőit

termeszti.hu

Drón, amelyben a szárnyak funkcionálnak is, de ellátmányt is biztosítanak.

A drónok ma már egyre több területen jutnak szerephez: nem csak a levegőből történő fényképezésre használják őket, de például szüretelésre, életmentő készülék szállítására vagy akár permetezésre.

Most egy újabb területen vetnék be őket: a természeti katasztrófák áldozatainak ellátására tökéletesítenék a repülő készülékeket, úgy, hogy a különféle földrengések, árvizek túlélőit segítendő kellő mennyiségű ellátmányt tudjanak akár a távoli területekre is vinni. A drónok azonban csak a tömegük 30%-át tudják hasznos teherként szállítani. Kivéve akkor, ha maga a drón is ehető, úgy már jelentősen növelhető a szállított táplálék mennyisége.

Egy svájci kutatócsapat Lausanne-ban (Swiss Federal Institute of Technology) elhatározta, hogy olyan drónt készít, amelyben a szárnyak funkcionálnak is, de ugyanakkor ellátmányt is biztosítanak, így az eszköz több táplálékot vagy gyógyszert tud eljuttatni a szükséges helyre.

A prototípusban a szárnyak rizsszeletekből készültek, amiket lézerrel hatszögletűre vágtak és zselatin segítségével illesztették össze a darabokat. Kukoricakeményítő is teszteltek natúr és csokoládés formában is ragasztóanyagként, de a zselatin erősebbnek mutatkozott. Ezt követően a rizsszeletet becsomagolták egy védő műanyag burokba, mielőtt a repülő részekhez rögzítették.

A prototípus 10 métert volt képes egy másodperc alatt repülni. A 70 cm-es szárnyfesztávolság elegendő rizsszeletet biztosít egy reggelihez, emellett pedig kb. 80 g hasznos terhet is tud még a drón cipelni, ami egy vitaminadagot vagy némi vizet jelenthet.

A szakemberek most azt szeretnék elérni, hogy további, nem ehető részeket is sikerüljön ehető anyaggal kiváltani, 3 dimenziós nyomtatás segítségével.