MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Egy születőben lévő fekete lyuk robbanását észlelték

Egy születőben lévő fekete lyuk robbanását észlelték

24.hu

A földi légkört is megrázta a hatalmas űrbéli robbanás.

Egy friss tanulmány alapján olyan erős volt egy távoli, születőben lévő fekete lyuk robbanása, hogy még a Föld felső légkörét is megrázta – írja a ScienceAlert. A GRB 221009A jelű gamma-kitörés nagyjából 2,4 milliárd fényévre következett be, és 2022 októberében észlelték.

A 18 teraelektronvoltos esemény rekorder: sosem láttak ilyen nagy robbanást a világűrben.

A kutatók most arra jutottak, hogy az esemény következtében átmeneti, nagy változások alakultak ki a földi ionoszféra elektromos mezejében, mintegy 500 kilométeres magasságban. Mirko Piersanti, a L’Aquilai Egyetem és az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa, illetve kollégái műholdas megfigyeléseket és egy új analitikus modellt használtak fel az elemzéshez.

A gamma-sugárzás az elektromágneses spektrum legnagyobb energiájú része, amelyet igen energikus kozmikus események, például szupernóva-robbanások alakítanak ki. Az ilyen típusú sugárzás nem jelent mindennapi problémát, hiszen az atmoszféra képes semlegesíteni, az energia ugyanakkor nagy magasságban képes interakcióba lépni a légkörrel.

Az ionoszféra egy viszonylag vastag réteg 50-1000 kilométerre a felszíntől. Ez az atmoszféra azon része, ahol a Napból érkező szélsőséges ultraibolya- és röntgensugárzás ionizálja az atomokat és molekulákat, szabad elektronokat hozva létre.

Az ionoszféra visszaveri a kommunikációra és navigációra használt rádióhullámokat. Amikor egy erőteljes űrbéli esemény, például egy napkitörés következik be, a visszaverődés alakulásának megfigyeléséből következtetni lehet az alsó ionoszférában beállt változásokra.

Így sikerült detektálni a GRB 221009A hatásait az alsó ionoszférában, 60-100 kilométerre a felszíntől. Piersanti csapatával azonban most magasabb rétegekre fókuszált, és műholdas adatok segítségével 500 kilométerre is észlelte a változásokat az elektromágneses mezőben.

Maga a gamma-kitörés megközelítőleg 7 perces volt, ám a hatásai nagyjából 10 órán át detektálhatóak maradtak. A szakértők bíznak benne, hogy az adatokból jobban megérthetik, mi történne a Földdel, ha egy hasonló esemény jóval közelebb következne be.