MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Egy óriásharcsa dugulást okozott az erőmű gátjában

Egy óriásharcsa dugulást okozott az erőmű gátjában

berek.hu

„Egyre több harcsát látunk, bár nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ekkorát.”

Úgy tűnik, a harcsák Európában újabban olyan nagyra nőnek, hogy az már a vízerőműveknek is sok, és a gigantikus halak elkezdték eltömíteni a gátakat. Nemrég egy 2 méteres, 100 kilós óriásharcsát találtak egy takarítóbrigád tagjai az ausztriai Dunában. A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a “dugó” valójában egy óriásharcsa. A hal olyan nehéz volt, hogy a személyzetnek daruval kellett a folyó partjára kiemelni.

“Egyre több harcsát látunk, bár nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ekkorát” – mondta Peter Noebauer halszakértő az Agroinform beszámolója szerint.

A közzétett képek alapján a hal európai harcsának tűnik, ami a mi szürke harcsánk másik neve. Meg kell jegyezni, hogy ezek a hatalmas jószágok akár több száz kilósra, és négy méteres hosszúságúra is megnőhetnek. A harcsafélék családjában a szürkeharcsa a Mekong óriásharcsája után rögtön a második helyen áll méretben, és falánk étvágya miatt rendkívül népszerű az európai horgászok körében.

A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a “dugó” valójában egy óriásharcsa.

Az európai harcsa

Az európai harcsa a kontinens édesvizeinek (a viza után) második legnagyobbra növő hala, a magyarországi halfauna valódi óriása. A gazdasági szempontból jelentős és értékes hal – mely a gasztronómia világának is megbecsült és viszonylag magasan árazott tagja – Nyugat-Európában inváziós fajnak számít, mert veszélyt jelent az őshonos halfajokra. Az eddig regisztrált legnagyobb szürkeharcsa Olaszországban akadt horogra a Pó folyóban, 2,78 méteres hosszúságú volt és 144 kilogramm súlyú. Az olasz rekord azonban elhalványul a 2005. május 1-jén Thaiföld északi részén fogott mekongi óriásharcsához képest, amely 293 kilogrammot nyomott, és ezzel őrzi a legnagyobb kifogott harcsa címét a thaiföldi feljegyzések 1981-es kezdete óta. Hermann Ottó feljegyzései szerint egyébként a Tiszából a régi századokban 300–400 kilogrammos harcsákat is kifogtak.

A vízparton történt

A Lőrinci-tónál 64 kilós harcsát fogtak, majd gumihallal fogott ki 12 kilós pontyot egy horgász egy bányatóból. Ez a búvár pedig gigantikus harcsát videózott. Világrekord közeli csukát fogott egy magyar pecás. Ezt a fél mázsás halat a jégtáblák közül kellett kiemelni.

(Agroinform)

Fotó: Getty Images