MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Egy fiú magára haragította a családját, pedig csak úszni akart

Egy fiú magára haragította a családját, pedig csak úszni akart

24.hu

A Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült film lett a díjnyertes.

Sadaf Foroughi iráni rendező (képünkön) Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be, aki úszóbajnokságon szeretne indulni, nem tudva, ezzel milyen indulatokat szabadít el a környezetében.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A fesztiválzsüri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla (Ide kell jönnöd, hogy lásd) című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be. Ezzel a különdíjjal 15 ezer dollár pénzjutalom jár – emlékeztet az MTI.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Geoffrey Rush ausztrál színész Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést személyesen vette át. Benicio del Toro amerikai színész a fesztivál elnökének díját kapta. Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Bolek Polívka, legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró.