MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egy egész ország lakosság megfiatalodott

Egy egész ország lakosság megfiatalodott

444.hu

Dél-Koreában megváltoztatták az életkorszámítás rendszerét.

Az ország hagyományos rendszere szerint a dél-koreaiak születésük pillanatában egyévesnek számítottak, és minden január elsején plusz egy évet adtak az életkorukhoz. Ez a szokatlan módszer azt jelentette, hogy az a csecsemő például, aki szilveszterkor született, éjfél után máris kétéves lett.

A szerdán bevezetett módosítások értelmében azonban az életkort közigazgatási és polgári ügyekben, beleértve a szerződéseket és más hivatalos dokumentumokat is, ugyanúgy számítják majd ki, mint a világ többi részén.

A koreai nemzetgyűlés decemberben döntött a változtatásról. A képviselők szerint ez „feloldja az életkorszámítások vegyes használata és az ebből eredő félreértések okozta zavarokat”. Az országban ugyan az 1960-as évek óta a globális szabványt alkalmazzák az orvosi dokumentumokban és a személyiben, más hivatalos nyomtatványok azonban továbbra is a hagyományos módszert használták. A rendszert az elmúlt években azért bírálták a politikusok, mert szerintük az zavart okoz, és a globális technológiai és kulturális hatalomnak számító Dél-Koreát a világ többi részéhez képest elmaradottnak mutatja.

Míg egyesek várhatóan továbbra is a hagyományos módszert fogják használni családi és baráti körben, a dél-koreaiak 86%-a azt mondta egy 2022 szeptemberében végzett kormányzati felmérés során, hogy átáll a nemzetközi rendszerre a mindennapi életében akkor, amikor az új törvény hatályba lép.

A helyzetet meglehetősen bonyolítja, hogy létezett egy harmadik rendszer, amely a születéskor nulláról számolja az éveket, ám minden január elsején egy évet adott hozzá. Ez szabályozta a korhatárokat például abban, hogy ki vehet cigarettát, vagy hogy kire vonatkozik a kötelező katonai szolgálat. Ez egyelőre érvényben marad az országban.

(Guardian)