MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Egy darabka középkor

Egy darabka középkor

termeszeti.hu

Egy város, ami egy meteorit becsapódási kráterében alakult ki és tele van gyémánttal.

Nördlingen Bajorországban, Münchentől észak-nyugatra fekszik. A városka különlegességét az adja, hogy egy 15 millió éve a Földre zuhant meteorit 25 km-es átmérőjű becsapódási kráterében alakult ki. A krátert, ami Nördlinger Ries néven ismert, a becslések szerint egy 70 ezer km/óra sebességgel érkező meteorit ütötte. A hely kőzettani jelentőségét növeli, hogy a meteorit pont egy grafitlelőhely közepére csapódott be, ami a hatalmas nyomás következtében gyémánttá változott és a területen kb. 72 ezer tonna mikrogyémántot szórt szét. A gyémántszemcsék koncentrációja valószínűleg itt a legnagyobb az egész bolygón.

Nördlingen első hivatalos említése 898-ban történt, akkor még Nordilingaként. A kis település a történelmet és a jelent ötvözve csodálatosan megőrizte a karakterét. A városképet alapvetően meghatározza a szinte teljesen köralakú óváros, amit egy 2,7 km hosszú városfal vesz körbe. A történelmi városmag az évszázados ’hibernációja’ miatt rendkívül jól megőrződött, a 30 éves háború szörnyű következményei folytán.

 

Nördlingen egyike annak a 3 német városkának, amelyik ilyen jó állapotú városfallal büszkélkedhet. Ezek a falak még a 14. században épültek. Az épületek, utacskák festői hangulatot árasztanak. A napfényben minden csillog-ragyog, mivel a meteorit becsapódás apró gyémántok millióit hozta létre épp abban az óriási sziklában, amiből a házak, utak többségét építették. A becsapódások által keletkező anyag a suevit, ami egy kifejezetten jól faragható kőzet.

 

Forrás: themindcircle.com