MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Egy „becsületgyilkosság

Egy „becsületgyilkosság" sokkolja Olaszországot

hvg.hu

A fiatal nő hallotta, ahogy a saját anyja beszél a meggyilkolásáról.

A 18 éves Saman Abbas komoly vitába keveredett az Olaszországban élő pakisztáni bevándorló családjával. A rokonai ugyanis eldöntötték, hogy a lányt visszaküldik Pakisztánba egy előre megtervezett esküvőre, vagyis maguk választották ki neki a leendő férjét. Csakhogy neki volt barátja Olaszországban, egy pakisztáni férfi.

A fiatal nőnek elsőre sikerült elmenekülnie a saját családja elől, és egy, a helyi hatóságok által működtetett közösségben élt Reggio Emiliában. Április 11-én azonban visszament a családi farmra, hogy magához vegye a hivatalos iratait.

Május 5-én az eltűnése miatt nyomozó rendőrök felkeresték a családi házat, de kiderült, hogy Abbas szülei elutaztak Pakisztánba – nélküle.

Megtalálták viszont azt az üzenetet, amelyet Saman Abbas küldött a barátjának, és amelyben azt állította, hallotta, ahogyan az anyja a meggyilkolásáról beszélget. Megkérte a barátját, hogy hívja a rendőrséget, ha két napnál tovább nem hall felőle.

Noha a család el tudta hagyni Olaszországot, a lány 16 éves öccsét feltartóztatták az olasz–francia határon, mert fiatalkorúként nem voltak megfelelő iratai. Ő azt mondta a rendőrségnek, hogy a nővérét a család átadta a nagybátyjának, aki aztán két unokatestvérük segítségével megfojtotta a lányt. A nagybátyja egy telefonüzenetben annyit mond, hogy a munkát rendesen elvégezték – a rendőrség szerint ezzel a gyilkosságra utal. Előkerült egy biztonsági kamerás felvétel is, amelyen három ember ásókat, vödröt, feszítővasat és más eszközöket visz magával a családi ház mögötti mezőgazdasági területekre.

Abbas Saman ügye után az olaszországi iszlám közösségek egyesülete fatvát (tiltást) adott ki az előre elrendezett házasságokra, és közölték, hogy sokkolta őket az eset.

A lány holttestét még nem találták meg. A rendőrök eddig öt embert gyanúsítanak a megölésével.