MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Egy apró szerbiai települést beválasztottak az év üdülőfalvai közé

Egy apró szerbiai települést beválasztottak az év üdülőfalvai közé

hellomagyar.hu

Mokra Gora lakói már tudták, hogy „a világ legszebb falujában” élnek.

A szerbiai Mokra Gora falut a World Tourism Organization közgyűlése tavaly év végén a világ legjobb turistafalvai közé sorolta. A gyönyörű környezet, a tiszta levegő és a szokatlan turisztikai látványosságok csak néhány dolog, ami vonzza a turistákat a faluba. Mokra Gora lakói már azelőtt tudták, hogy “a világ legszebb falujában” élnek, mielőtt ezt hivatalosan is megerősítették. “Az itteni emberek kedvesek, jó helyi termékeink vannak és még mindig érintetlen a természet. Szeretettel várunk mindenkit, aki hozzánk jön” – mondták a helyi lakosok a Euronews-nak. A falu népszerűsítéséért a legtöbbet valószínűleg Emir Kusturica szerb filmrendező tette, aki a helyi dombra építette fel a „Mećavnik” nevű, fából készült turisztikai komplexumot. 75 ország 170 helyszíne közé választották most be az üdülőhelyet, melyet évente mintegy 100.000 turista keres fel a világ minden tájáról.

A terület fejlesztéséért a „Šargan Eight” építészeti remekmű is hozzájárult, amelyet a keskeny nyomtávú vasút közelében találhatnak meg a turisták. A vasút korábban Mokra Gorát kötötte össze az ország többi részével, ma pedig az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság. „Amikor a vasutat újjáépítették, turistákat hozott erre a területre, minden a vasúttal kezdődött” – árulta el Aleksandra Milutinović, a „Šargan Eight” épületegyüttes menedzsere. 2005-ben tiszta folyói és zamatos ivóvize miatt védett természeti értékké nyilvánították a falut. A helyiek elutasították egy tervezett nikkelbánya létesítését, a nemzeti park őrei pedig nap mint nap küzdenek az illegális építkezések ellen.

„Az a feladatunk, hogy megvédjük ezt a gyönyörű természetet a negatív emberi hatásoktól” – mondta Milisav Spasojević, a Mokra Gora park őrszolgálatának vezetője. Mokra Gorában jelenleg 600 ember él és bár az elmúlt évtizedekben sok fiatal hagyta el a falut, többségük úgy döntött, hogy visszatér.

Olvasd tovább itt: https://hellomagyar.hu/2022/01/10/egy-apro-szerbiai-telepulest-valasztottak-az-ev-udulofalujanak/ | Helló Magyar