MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egy 35 éves közgazdász lövöldözhetett Hamburgban, egy magzattal is végzett

Egy 35 éves közgazdász lövöldözhetett Hamburgban, egy magzattal is végzett

telex.hu / Nagy Nikoletta / Iván-Nagy Szilvia

Sajtótájékoztatót tartott a hamburgi rendőrség a tegnap esti lövöldözéssel kapcsolatban.

Elárulták, hogy a feltételezett elkövető egy 35 éves közgazdász, Philipp F., aki tanácsadónak adta ki magát, írja a Spiegel.

A feltételezett elkövető weboldalán azt írja, hogy szigorú vallásos háztartásban nőtt fel Kempten kisvárosban. Banki szakmai gyakorlat után üzleti adminisztrációt tanult. Később „változatos, nemzetközi orientációjú vezetői pozíciókat töltött be”. Magát az oldalon „saját bevallású európainak” nevezte. A Hamburger Morgenpost szerint korábban tagja volt a Jehova Tanúi felekezetnek.

Az oldalon tanácsadói szolgáltatásokat kínált többek között teológiából is, de nagyon magas napidíjat számított fel szolgáltatásaiért. Azt írta, hogy „mivel általában célszerű nagyobb összefüggésben látni a dolgokat, a minimális napidíjam 250 000 euró plusz 19 százalék adó”.

Biztonsági körök szerint nincs arra utaló jel, hogy a feltételezett gyilkos szélsőséges volna. A híradások szerint annak, hogy neve felkerült a biztonsági hatóságok adatbázisaiba, nincs büntetőjogi háttere, azért volt a rendszerben, mert fegyvertartási engedélyt kért. Ehhez mindig megbízhatósági ellenőrzésre van szükség, amely során a bűncselekményekre és a szélsőségességre utaló jeleket is ellenőrzik.

A csütörtök éjszakai hamburgi lövöldözésben legalább nyolcan meghaltak, köztük egy meg nem született gyermek is. Az áldozatok között van négy férfi és két nő, illetve a magzat, valamint a támadó is, írja a Hamburger Morgen Post. A támadás a Groß Borstel negyedben történt, egy olyan épületben, ahol éppen a Jehova Tanúi felekezet tagjai gyűltek össze. A feltételezett elkövető holttestét már az este folyamán megtalálták.