Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Duplára nőtt lakásárak, dupla kölcsönök

Duplára nőtt lakásárak, dupla kölcsönök

hvg.hu

Már 14 millió forint egy átlagos lakáskölcsön összege.

Öt év alatt megduplázódott az egy folyósított lakáshitelre kifizetett összeg: Míg 5 éve kevesebb mint 7, manapság már 14 millió forintot vesz fel egy átlagos lakáshitel-adós a bankoktól. Az emelkedő trendet látva a jogalkotók a realitásokhoz igazították a THM-kimutatást is – írja a BiztosDontes.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a piaci lakáshitelek esetében 2017-ben átlagosan 6,95 millió forint kölcsönt igényeltek a hitelfelvevők, 2021 végén azonban az átlagösszeg már 13,94 millió forintot tett ki.

"Ez alatt az öt év alatt ugyan az új lakások átlagos négyzetméterára is megduplázódott, ám az ilyen típusú hitelügyletek mindössze a szerződések 18, a folyósított kölcsönök állományának 17 százalékát teszik ki" – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu portál hitelszakértője, hozzátéve, hogy a hitelezés négyötödét érintő használt lakások átlagos négyzetméterára 2017-hez képest mindössze 63,5 százalékkal emelkedett.

A mostani kamatkörnyezetben az adósok mind nagyobb része kényszerül kifeszítettebb hitelfelvételre, emellett pedig egyre több adós szorul ki a lakáshitel-piacról, mert jövedelme nem elegendő a szükséges hitelösszeg felvételéhez. A Magyar Nemzeti Bank hitelfékszabályai ugyanis 500 000 forintos nettó kereset alatt a rendelkezésre álló jövedelem 50 százalékáig engedik a törlesztőrészlet bevállalását.

A megugró hitelösszegeket látva a szabályozók is léptek:

2022. november 1-től ugyanis változik az ügyfelek hitelfelvétel előtti tájékoztatását szolgáló egyik legfontosabb adat, a teljes hiteldíj mutató (THM) számítási módszertana.

A hitelek kamatát és teljes költségét egyetlen számban jelző mutató kötelező példaszámítását a bankoknak a lakáshitelek esetében a jövő hónaptól nem 5, hanem 12 millió forintos hitelösszegre vonatkozóan kell kimutatniuk. Gergely szerint az új példaszámítás sokkal pontosabb képet mutat majd a hitelfelvételben gondolkodóknak arról, hogy milyen költségekkel számolhatnak, ha hitelfelvételben gondolkodnak.