MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Drónnal fosztottak ki egy pénzautomatát

Drónnal fosztottak ki egy pénzautomatát

go2fly.hu

Sajnos a drón technológia nemcsak pozitív innovációk érdekében hasznosítható.

Tolvajok nemrégiben egy DJI Mini segítségével 150000 Eurót loptak el egy ATM-ből a franciaországi Reims városában. Anélkül, hogy kedvet csinálnánk hasonló tettek végrehajtásához, cikkünkben máris mutatjuk a részleteket.

Hogy történt a hi-tech ATM-rablás?A Le Journal De Dimanche beszámolója szerint a tolvajok egy szellőzőakna burkolatát felfeszítve a drónt abba a technikai helyiségbe repítették, ahonnan az ATM irányítása történik. Egy tükörrel felszerelt teleszkópos bot segítségével képesek voltak rálátni annak a vezérlőnek a helyére, amit meg kellett nyomni az ATM melletti műszaki helyiség ajtajának kinyitásához, majd a drón segítségével megnyomták a gombot.

Voilà, a műszaki helyiség ajtaja kinyílt, a betőrők gyorsan kivették az összes készpénzt a széfből és visszazárták azt. A komplett terv végrehajtása kevesebb mint 10 percet vett igénybe.

Hogy derült fény a drón használatára?

A rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy drónt használtak bankrabláshoz. Ami olyannyira profin megtervezett volt, hogy a banki alkalmazottaknak először fel sem tűnt. A munkába megérkezve vették csak észre, hogy az ATM széfjében lévő összes pénz eltűnt.

Mivel sem az ATM-en, sem a széfen nem volt nyoma sérülésnek, a rejtélyt a biztonsági felvételek visszanézésével sikerült feloldani: a felvételen jól kivehető, ahogyan egy DJI Mini a szellőzőcsatornában repül felfelé.

A tetteseknek a bűncselekményt azonban nem sikerült hibátlanul megoldani. A hónapokkal ezelőtt történt eset folyományaként a rendőrség nemrégiben letartóztatta a gyanúsított csoportot.

Várható-e ezután a drónokkal kivitelezett ATM-rablások megszaporodása?

A rendőrség szerint erre kevés az esély. Az egyik letartóztatott tolvaj ugyanis korábban ATM-szerelő volt, így – egyfajta foglalkozási ártalomként – tudta miként működnek az ATM-ek, és hogyan kell kinyitni őket. De még fontosabb információ volt a széf kódja, mely egyszerű tévedés miatt volt a szerelő birtokában, ugyanis nem változott ahhoz képest, amikor ő korábban dolgozott az ATM-en.

Kód nélkül bár a drón segíthetett volna a tolvajoknak kinyitni az ATM-hez vezető ajtót, de akkor is egy zárt széffel szembesültek volna. Hiába tehát a legprofibb drón, kód nélkül kivitelezhetetlen egy Ocean’s 11 típusú széftörési mutatvány.