MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
DrMáriás: Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus

DrMáriás: Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus

Rátkai Zsófi/Fotó: Alinda produkció

A Tudósok együttes frontembere volt ezen a héten Veiszer Alinda beszélgetőtársa.

A nagy szélsőségek ábrázolásától ódzkodik, hetente feljegyzéseket készít a közéleti történésekről, hogy aztán megfesse őket, saját bevallása szerint pedig tüskés személyiség. DrMáriás Munkácsy Mihály-díjas festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere volt ezen a héten Veiszer Alinda beszélgetőtársa.

Az interjú legutóbbi kiállításával indul, amelynek anyagában új szereplők is feltűnnek, például Magyar Péter. Azt mondja, rendszeresen figyeli a közéletet, és hatással vannak rá az események.

„Engem a festészet dramaturgiája érdekel, egy-egy jelenetet próbálok berendezni, amelyek a mi hétköznapi valónkból vagy történelmi reflexiók kapcsán történnek” – mondja.

Magyar Péter eleinte nem ihlette meg. „Úgy tűnt, mintha egy kisebb epizód-jellegű intermezzo lenne.” Aztán ahogy egyre fontosabbá vált a jelenség, megfordult benne a dolog, és elkezdett utánaolvasni. Úgy látja, Magyar Péter „letaszíthatja a királyt a trónról”, de úgy véli, akkor ő lesz a király, és minden kezdődik elölről.

A közéletre, politikusokra nem haraggal tekint, csak elfogadhatóvá próbálja tenni a körülötte lévő világot. Hozzáteszi, naponta annyi jogszabályt írnak és fogadnak el, szerinte azt ép ésszel komolyan venni nem lehet. Egy stratégiát kell kidolgozni arra, hogy megnyugtassa magát az ember, hogy mégis van értelme csinálni.

„Kénytelenek vagyunk megjátszani a hülyét, mert eleve hülye a kontextus, egy svejki világban élünk.”

/ Bővebben a Telex.hu-n olvashatnak /