MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Díjátadón leplezték le magukat

Díjátadón leplezték le magukat

hvg.hu

Egy népszerű spanyol írónőről kiderült, hogy valójában három férfi.

Robbant az irodalmi bomba az 1 millió eurós Planeta irodalmi díj átadóján. Az eddig Carmen Molaként ismert, népszerű thriller szerzőről ugyanis kiderült, hogy valójában három férfiről van szó. A tévés forgatókönyvíróként dolgozó Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero Fülöp spanyol király jelenlétében leplezte le magát a barcelonai díjátadón.

„Mi hárman barátok vagyunk, és négy évvel ezelőtt egyszer csak úgy döntöttünk, összeadjuk a tehetségünket, hogy elmeséljünk egy történetet” – mondta Jorge Díaz a köszönőbeszédében.

Carmen Moláról a közvélemény eddig úgy tudta, hogy házas, háromgyerekes madridi egyetemi professzor, a negyvenes évei végén jár, és napközben tanít, éjjel viszont ijesztő thrillereket ír. A nyilvánosságot pedig kerüli.

Carmen Molaként a három férfi több mint 400 ezer könyvet adott el. A Planeta díjat egy még nem kiadott könyvért kapták, amely egy sorozatgyilkos történetét meséli el a kolerajárvány sújtotta Madridban 1834-ben.

A bírálók a szerzők szemére vetették, hogy a női álnevet csak marketingcélokból vették fel. Ők azzal védekeztek, hogy sokkal jobb nevet találtak volna ki, ha tudják, hogy a sorozatuk ennyire sikeres lesz. „Nem egy nő, hanem egy név mögé rejtőztünk” – mondta Mercero az El Paísnak.