MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Diagnosztika egy perc alatt az okostelefonon

Diagnosztika egy perc alatt az okostelefonon

hvg.hu

Egy perc alatt, az arcot vizsgálva állít fel diagnózist egy ígéretes orvosi alkalmazás.

Az okostelefonokon elérhető diagnosztikai eszközök egy új, modernebb változata lehet a Binah.ai fejlesztése. A segítségével szinte pillanatok alatt ellenőrizhető a felhasználó egészségügyi állapota.

A koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb szükség van azokra az eszközökre, amelyek egyszerű kezelőfelületük ellenére képesek választ adni a kérdésre: van-e valamilyen kezelésre szoruló problémája az egyénnek. Még jobb, ha az ellenőrzés során keletkező adatot a felhasználó továbbítani tudja az orvosnak, ezzel ugyanis alaposan lerövidíthető a diagnózis felállításáig eltelt idő.

Az általunk használt okosesközök legtöbbje már rendelkezik ezzel a jellemzővel, de köztük csak nagyon kevés olyan van, amely egyszerre több paramétert vesz figyelembe. E szűk lehetőségeket bővíti a Binah.ai fejlesztése, amelynek használatához elég a telefon kamerájába nézni – az app pedig máris vizsgálódni kezd.

A BBC összefoglalója szerint a szolgáltatás a bőrön megjelenő, apró elváltozásokat keresi, amelyek a fejlesztő szerint több mint árulkodóak: ezekből az is látható, hogy a vér miként áramlik a testünkben, innen kiindulva pedig sokféle paraméter megvizsgálható. A Binah.ai terméke ezeket ellenőrzi, majd tájékoztatást ad az összegyűjtött adatokból, és arról, mi a helyzet velünk.

Az app érdekessége, hogy a pusztán az arcot “nézve” képes megmondani, mennyi az aktuális pulzusunk, az oxigénszaturáció, a légzésszám, a stressz-szint, illetve a szívfrekvencia-variabilitás. Ezek megállapításához nincs szükség külső eszközre, a szolgáltatás fő részét a telefon kamerája jelenti, továbbá az a diagnosztikai app, amelyet a vizsgálathoz telepíteni kell a készülékre. Az ellenőrzés néhány másodperc alatt elkészül.

A BBC szerint a Binah.ai termékét világszerte 100 millióan próbálgatják, de a szolgáltatás egyelőre nem kapott engedélyt, hogy orvosdiagnosztikai céllal forgalmazni lehessen.