Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Desing kabinok a Balaton-felvidéken

Desing kabinok a Balaton-felvidéken

hellovidek.hu

A liget fái közé rejtve hat különleges kabinnal és egy fogadóépülettel épült meg ez a szálláshely.

 

A Hello Wood építészirodát a kezdetektől foglalkoztatja, hogyan lehet tenni a közösségekért az építészet és az épített környezet segítségével, így edukációs programjukban is fókuszba került a magyarországi kistelepüléseken lakók életminőségének javítása építészeti eszközökkel az ott lakók bevonásával és igényeik meghallgatásán keresztül. Oktatási tevékenységük keretében a Hello Wood nemzetközi nyári iskolájának és fesztiváljának helyszínéül vásároltak meg 2016-ban egy 2 hektáros telket a kivételes szépségű Balaton-felvidéken.

A Kapolcs szomszédságában fekvő, lankás dombokkal körülölelt Csóromföldén évszázadokkal korábban állatokat tartottak és legeltettek a szomszédos majorság birtokosai. A Hello Wood programja újra életet lehelt az ősi településrészbe: a nemzetközi alkotótáborok során többek között ideiglenes falu is épült építészhallgatók által. Később újabb funkciót keresett az építésziroda azzal a céllal, hogy a terület hasznosításával hozzájáruljon a környék felvirágoztatásához – olyan turisztikai fejlesztésbe fogott, amely tiszteletben és becsben tartja a környező falvak csendjét és a természeti környezetet, de életet hoz a nyáron is csak időszakosan pezsgő környékbe.

Építészirodától nem megszokott módon a Hello Wood – új szerepben, mint “építészvállalkozó”, vagyis építész és ingatlanfejlesztő egyben – maga fogott bele a szálláshely kialakításába. Partnerségbe lépve a nagy sikert arató noszvaji lombkoronaházak megálmodóival, a TreeHouses-zal közösen hozták létre a különleges Szikla házakat Csóromföldén. A liget fái közé rejtve hat különleges kabinnal és egy fogadóépülettel épült meg a Hello Wood saját tervezésű, építésű és a TreeHouses által üzemeltetett szálláshelye.

„Az évek során nagyon szívünkhöz nőtt a terület, ahol táborainkat tartottuk – meséli Huszár András, a Hello Wood társalapítója és ügyvezetője. – Világos volt azonban, hogy a nyári fesztiválok után az év nagy részében üresen áll Csóromfölde és a környező falvak. Örülünk, hogy nemcsak az építkezéssel, de ezentúl az üzemeltetéssel is egész évben munkát tudunk adni a helyieknek.”

A Hello Wood tervezőcsapata a fennsíkon fekvő, szántóföldekkel körbevett ősi településhelyen annak elvarázsolt hangulatát erősítő, és a természetbe szervesen illeszkedő épületeket álmodott meg. A Szikla nevű, óriás rúnaköveket idéző kabinok monolitikus megjelenését hangsúlyozza, hogy az épülettömegek mindössze a terasz és a bejárat bemetszésénél nyílnak meg, a homogén, szoborszerű formát sem nyílászáró, sem lépcsősor nem töri meg. A szabálytalan síkok találkozása rajzolja ki a csiszolt kőzethez hasonló formát, amelyet még karakteresebbé tesz az egyedi árnyalatú, fémes fényű lécburkolat. A szürke héjban feltört geódához hasonlóan tárul fel a terasz és a belső tér aranybarnája.

A Sziklák két fő részére nyújtanak kényelmes és meghitt teret. A 21+15 m2-es kabinokban helyet kapott egy nappali ággyal, konyhabútorral, beépített szekrénnyel és étkezőasztallal, illetve egy fürdőszoba kétszemélyes zuhanyzóval és panorámás infraszaunával. A spa hangulat megteremtése érdekében a nagyméretű, fedett teraszba süllyesztett pezsgőfürdőt csak egy üvegablak választja el a szaunától, ahonnan közvetlenül elérhető a zuhanyzó.

Biztosítva az intimitást és a zavartalan élményt, a kabinok egymástól elfordítva helyezkednek el, így a környező szántóföldekre és lankás dombokra nyílik kilátás. A megemelt teraszon a vendégek gondtalanul élvezhetik a panorámát – a pezsgőfürdőből vagy az üvegfalú szaunából éppúgy, mint az ágyból.

A Szikla kabinok tömbszerűen letisztult formája organikusan következik a környezetből, ugyanakkor komplex építészeti megoldásokat rejt. A tervezéskor cél volt, hogy a szerkezet minél több eleme előregyártható legyen – így többek között a kabint alkotó rácsos tartó is külső helyszínen került összeszerelésre, majd a szállítás után daru emelte a helyére. A poligonális, térbeli forma innovatív megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a szabálytalan oldalak pontosan találkozzanak, és hogy minden szerkezeti elem rejtve maradjon a tető és a fal azonos anyagú burkolata alatt – biztosítva a kompakt összhatást.
Miközben szabad szobrászati formaként tűnnek fel a kabinok, valójában a szerkezet és burkolatok alapján korszerű házakról beszélhetünk, amelyek minimális energiabefektetéssel fűthetők és hűthetők. A földtől elemelt lakószint alatt gépészeti tér kapott helyett, felette pedig fedélszék, amely hozzájárul a belső tér temperálásához.

A Hello Wood hisz benne, hogy a Sziklák olyan építészeti alkotások, amelyek helyi kuriózummá válhatnak, és így minden évszakban látogatókat vonzanak a kapolcsi környékre.