MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Dán tévéseket élő adásban fenyegettek a katari biztonságiak egy nyilvános helyszínen

Dán tévéseket élő adásban fenyegettek a katari biztonságiak egy nyilvános helyszínen

hvg.hu

Ízelítőt kaptak arról egy dán tévé nézői, hogyan viselkednek a katari biztonságiak a külföldi stábokkal.

Bocsánatot kértek a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság szervezői egy dán tévécsatornától, amelynek munkatársait kedden este félbeszakították az élő bejelentkezésük közben, és azzal fenyegették őket, hogy összetörik a kamerájukat.

A TV2 riporterét, Rasmus Tantholdtot éppen arról kérdezte a stúdióból a kollégája, milyenek a munkakörülmények a vendéglátó országban, amelyet sok kritika ért. Mielőtt az újságíró válaszolhatott volna, férfiak hajtottak mellé egy golfkocsival, és felszólították a stábot, hogy hagyják abba a filmezést. A kamera forgott, így látszott, hogy az egyik férfi a tenyerével próbálta eltakarni az objektívet.

Eközben Tarholdt azt mondta a biztonságiaknak: „Uram, maguk meghívták ide az egész világot. Miért nem forgathatunk itt? Ez egy nyilvános hely?” Azután megmutatta az akkreditációját és az engedélyüket, amely az elmondása szerint feljogosította őt és a stábot arra, hogy ott forgassanak, ahol csak akarnak.

A férfiak ezzel nem értettek egyet, s amikor a riporter vitába szállt velük, az egyik azt mondta, összetöri a kamerájukat, ha nem kapcsolják ki.

A The Guardian szerint a szervezők később azt közölték, hogy tévedés történt: a felülvizsgálat során megbizonyosodtak arról, hogy a dánok engedélye valóban lehetővé teszi, hogy forgassanak. Ezért bocsánatot kértek tőlük, és folytathatták a munkát.

Az incidens öt nappal a vb-nyitány előtt zajlott le.

Arról, hogy a katariak kényesen ügyelnek majd arra, hol engedik filmezni a külföldi stábokat, több hír is napvilágot látott már, a szervezők azonban ezt tagadják. A közleményükben azt is írták, hogy később beszéltek a dán forgatócsoporttal, és tájékoztatták őket a forgatási szabályokról.

A dán labdarúgó-szövetség a katari rendezés egyik leghangosabb kritikusa, nem értenek egyet azzal, hogy olyan országban lesz a vb, ahol kevéssé tisztelik az emberi jogokat és rosszul bánnak az alulfizetett vendégmunkásokkal.