MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Dacolva a sablonokkal

Dacolva a sablonokkal

termeszeti.hu

Igazi botanikai kuriózum a fejjel lefelé növő fügefa.

Nápoly mellett, Baiae város romjai között, egy növényritkaságot találunk. Az ősi római boltívből növő, fejjel lefelé csüngő fa különös látványt nyújt. Valóban fordított, egy barlangszerű üreg mennyezetéről lóg a talajszint felé, ami meglehetősen ritka. Senki sem tudja pontosan, hogy ez a közönséges füge miként került oda, mióta növekszik ilyen furcsán, de nagyon úgy tűnik, hogy jól érzi magát, mert néha még gyümölcsöt is terem.

 

A füge vélhetően egyike volt az első kultúrnövényeknek. Már i. e. 9400-ból a Jordán völgyből kerültek elő ezt bizonyító fosszíliák.
A fügefák általában a meleg, napos helyen érzik jól magukat, de erős gyökereik segítségével akkor is megmaradnak, ha nagy a szárazság és akár lehetetlennek tűnő helyeken is túlélnek. Az biztos, hogy ez a mennyezetről növő fa fügét mutat a gravitációnak is.

 

A fénykorában az ősi római város, Baiae nyüzsgő és divatos üdülőhely volt az uralkodó osztály tagjai számára. Napjainkban víz alatt van, mivel a vulkáni tevékenység miatt a település nagy része a partvonal alá csúszott. Valójában már a felfedezése is a csodával határos: szerencsére egy pilóta az 1940-es években Nápoly felett repülve érzékelte, hogy valami szokatlan sejlik fel a víz alatt és fényképei segítségével, tengeralattjárókat bevetve sikerült később az óceánban rejlő építményeket felfedni.

 Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: reddit és Atlas Obscura