MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Cudar idők jönnek Magyarországra: visszafordíthatatlan változások indultak el

Cudar idők jönnek Magyarországra: visszafordíthatatlan változások indultak el

penzcentrum.hu

Kontinensünk csapadékviszonyai jelentősen megváltozhatnak a jövőben.

 

Egyre többször sújthatja Európát valamilyen szélsőséges időjárás, ebben pedig számunkra az az igazán rossz hír, hogy mivel hazánk több éghajlati övezet határán fekszik, így ez minket is nagyban érinteni fog.

Kontinensünk csapadékviszonyai jelentősen megváltozhatnak a jövőben: az ember által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok nagyban felelnek a várható kedvezőtlen változásokért - állapította meg az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) legutóbbi átfogó jelentése.

Úgynevezett attribúciós vizsgálatot végeztek, ami azt jelenti, hogy számítógépes modellekkel és statisztikai módszerekkel kétféleképp szimulálták az európai időjárást: az egyikben a jelenlegi helyzetet reprodukálták, a másikban azonban nem „adták hozzá” az ember által légkörbe juttatott többlet szén-dioxidot. Az eredmény egyértelműnek látszik, a mostani trend csak az üvegházgázok hozzáadásával jöhet létre - számol be az rtl.hu.

A számítások alapján az időszakos nagy esőzések gyakorisága a Földközi-tengertől északra nőhet, a déli országokban viszont ez inkább a száraz periódusokról mondható el. Görögországot, Olasz- és Spanyolországot leginkább télen érintheti a szárazság (pedig egyébként akkor kéne több csapadéknak hullania), nyáron viszont Kelet-Európa is a száraz régióhoz tartozhat.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is nőhet az aszály kockázata.