MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Csütörtöktől vasárnapig oltanak a háziorvosok

Csütörtöktől vasárnapig oltanak a háziorvosok

telex.hu

A háziorvosok egy levelet kaptak, amiben a legidősebbek oltási programját ismerteti velük.

A levelet január 29-i keltezéssel Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója írta. Egy háziorvos elküldte a levelet a Telexnek, amiben van némi ellentmondás azzal kapcsolatban, hogy egy előre meghatározott sorrend szerint kell-e oltaniuk a háziorvosoknak, mérlegelési lehetőség nélkül vagy priorizálhatnak az idős, oltakozni vágyók között.

Íme a levélből a két, látszólag ellentmondó részlet:

„A jelen levelemmel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak. A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is.” (…)
„A vakcináció megszervezése során a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani. A végleges oltási sorrend felállításánál szükséges az Ön személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról. A háziorvos hatásköre tehát eldönteni a regisztrált idős személyek olthatóságát.”
A levélből kiderül az is, hogy az idős emberek értesítése után csütörtöktől vasárnapig, azaz február 4-7.-ig oltanak a háziorvosok, továbbá az is, hogy vannak olyan személyek is a listán (nem sokan), akik nem az adott háziorvos praxisához tartoznak, de hozzájuk osztották be őket, mert amúgy nincs háziorvosuk.

Egyfelől tehát úgy fogalmaz a levél, hogy „a vakcinák várható érkezése alapján az oltások kezdő időpontja 2021. február 4. csütörtök, befejezése: legkésőbb február 7. vasárnap.”

Másfelől azt is írják, hogy ha kell, akkor munkaidő után is, egész héten oltsanak. „Adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.”

Az oltást megelőzően a háziorvosok az oltóanyagot (egy ampulla Moderna) és az oltásokhoz szükséges fecskendőket, tűket a megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át.

Az is kiderül a levélből, hogy minden háziorvos még 6-6 személyt kiválaszthat, akik pedig Pfizer vakcinát kapnak, egy Pfizer ampullában hat személy oltására elegendő oltóanyag van.

„Emellett kérjük, hogy a listán megjelölt védőoltásra regisztrált gondozottjai közül további 6 főt válasszon ki, akik a megyei kórházi oltóközpontban kapják meg a Pfizer által gyártott védőoltást, ahová betegszállító igénybevételével oldható meg eljuttatásuk ugyanezen időtartam alatt (2021. február 4-7.). A betegszállítás elrendelése az Ön feladata, az oltandók be- és hazaszállítását a betegszállító szolgáltatók végzik. Egyidejűleg 6 személy oltása szervezhető meg ebben a formában (sem több, sem kevesebb), amit a praxisok együttműködésével is meg lehet oldani, tekintettel arra, hogy egy ampulla Pfizer vakcina 6 adag oltóanyagot tartalmaz.”