MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Csendőrök és vadászok a medvék ellen

Csendőrök és vadászok a medvék ellen

agroinform.hu

Az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszély miatt kezdeményezett segélyhívások száma.

Súlyos személyi sérülések, medvetámadások, 1300 megölt birka... A romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium olyan szabályozást készít, mely azonnali beavatkozást tesz lehetővé medvetámadások esetén.
A tárcavezető elmondta: az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszély miatt kezdeményezett segélyhívások száma, és míg öt évvel ezelőtt nyolc megyéből, idén már 13 megyéből kértek segítséget a medvék megjelenése miatt. A miniszter hozzátette: csak Kovászna megyében öt év alatt 1300 birkát pusztítottak el a medvék.
"Az emberi élet és az ember által létrehozott javak védelménél semmi nem lehet fontosabb, még egy szigorúan védett faj sem" - hangsúlyozta a Krónikának a miniszter. Azt is hozzátette: felelőtlen és alaptalan intézkedés volt öt évvel ezelőtt kivonni az emberi beavatkozást a faj szabályozásából.
A miniszter kijelentette: úgy módosítják a jelenleg érvényes rendeletet, hogy a veszélyes vadat 24 óra alatt el lehessen távolítani altatólövedékkel vagy kilövéssel. "Egyszer beavatkozunk, és csak utána papírozunk, hiszen a tűzhöz kiérkező tűzoltók is a helyszínen, felelősen döntenek az emberi élet és a javak védelmében" – jelentette ki a miniszter. Az érvényben levő szabályozás terjedelmes dokumentáció benyújtásához kötötte a kilövési vagy áthelyezési engedély kibocsátását, és hatvannapos határidőt szabott meg a műveletre.
"Az azonnali eljárás azt jelenti, hogy a medvetámadás bejelentését követően legfeljebb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítménynek kell eltávolítania a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát. Amennyiben egy medve először hatol be lakott területre, meg kell próbálni elkergetni a vadat. Amennyiben az állat többször megjelenik a helységben, akkor az állatot el kell altatni, és a lakott területtől távol kell elengedni a vadonban. Ha a medve veszélyes, agresszív és támad, a megoldás a kilövés" – idézte a minisztert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken kiadott közleménye.

Tánczos Barna a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a kormány sürgősségi rendelettel módosítja a jelenleg érvényes szabályozást júliusban. Jelenleg a minisztérium szakemberei a tervezeten dolgoznak, amely várhatóan a jövő héten ölt végső formát.
A romániai sajtóban tág teret kapott, hogy csütörtökre virradóra Tusnádfürdőn egy panzióba és egy kürtőskalácssütő és -árusító üzletbe is betört a medve.
Pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke jelentette be egy videoüzenetben, hogy hajnalban Románandrásfalva határában súlyosan megsebesített egy 54 éves férfit a medve. Az áldozatot előbb a székelyudvarhelyi kórházban látták el, majd az eset súlyossága miatt a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították.