MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Csempészhagyma többmilliárdos értékben

Csempészhagyma többmilliárdos értékben

444.hu / Kiss Imola

Annyira megdrágult a hagyma a Fülöp-szigeteken, hogy már nagyüzemben csempészik.

Tavaly a Fülöp-szigeteki hatóságok 500-600 millió peso (3,2 - 3,9 milliárd forint) értékben foglaltak le hagymát, és ez tette ki a csempészett termények 30 százalékát - írja a helyi sajtó. Annyira megdrágult ugyanis, hogy szinte luxuscikké vált.

Decemberben több nagy fogása is volt a vámhatóságnak: egy alkalommal 17 millió pesónyi vöröshagymát találtak ruhák és háztartási cikkek közé rejtve, konténerekben. Egy másik razzián 20 millió pesót érő, mintegy 50 tonnányi hagymát foglaltak le, amit pékáru közé rejtve akartak becsempészni az országba.
Ezen a héten ifjabb Ferdinand Marcos elnök vészhelyzetnek nevezte az élelmiszer-inflációt. December végén a hagyma kilónkénti ára elérte a 720 pesót (kb. 4680 Ft) Manilában, ami több mint a napi minimálbér összege. Azóta némileg mérséklődtek az árak, de még mindig drágább egy kiló hagyma, mint egy egész csirke. Marcos nemrég 21 000 tonna hagyma importját engedélyezte, annak ellenére, hogy korábban kikelt az élelmiszer-behozatal ellen. Helyi gazdaszervezetek szerint azonban az importhagyma pont akkor érkezik, amikor a helyi termesztők is betakarítják a terményt, ami így további problémákat fog okozni az árazásban.

A Fülöp-szigeteki hagymaválságnak számos oka van, többek közt a hűvös tárolóhelyek hiánya, a pandémia utáni megnövekedett kereslet, az egyenlőtlen eloszlás és a természeti katasztrófák hatása, ami miatt visszaesett a helyi termesztés mértéke.