MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Csak Írország költ kevesebbet népjóléti kiadásokra, mint Magyarország

Csak Írország költ kevesebbet népjóléti kiadásokra, mint Magyarország

hvg.hu

Ma már Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ciprus és Málta is előttünk jár.

Az államszocializmus utolsó évtizedeiben „koraszülött jóléti államnak” minősített Magyarország újabban egyre keményebben fogja vissza a szociális kiadásait – derül ki a gazdaságstatisztikai jelentésekből.

Az elmúlt évtizedben egyetlen olyan EU-tag sem akadt a szorosan vett kontinensen, amely olyan vehemensen csökkentette a GDP népjóléti kiadásokra jutó hányadát, mint országunk. Az újabban 27 nemzetet tömörítő közösségben az utóbbi időben kizárólag Írország tett túl e tekintetben Magyarországon. Ma már Csehország, Szlovákia, Horvátország, Ciprus és Málta is relatíve többet fordít GDP-jéből az egészségügyi rendszer működtetésére, a nyugdíjakra, a munkanélküliek támogatására és más jóléti juttatásokra, mint Magyarország – pedig egy évtizeddel ezelőtt még fordított volt a képlet.

2010-ben Orbán Viktor olyan költségvetést örökölt meg a szocialistáktól, amely a GDP 22,5 százalékának megfelelő forrást irányzott elő a szociális és egészségügyi ágazatra. A hazai népjóléti büdzsé attól kezdve évről évre egyre karcsúbbá vált, s az utolsó publikált adat szerint 2018-ban már csak a bruttó hazai termék 17,7 százalékával volt egyenlő.