MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Covid-jegyzőkönyvek titkosítása utólag, a háborúra hivatkozva

Covid-jegyzőkönyvek titkosítása utólag, a háborúra hivatkozva

24.hu, fotó: portfolio.hu

A legnagyobb hazai újságírói szervezet tiltakozik a nyilvánosság visszamenőleges hatályú állami korlátozása ellen.

Cinikusan és alkotmányellenesen él vissza a kormány a rendkívüli helyzettel, amikor az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva, visszamenőlegesen titkosította a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Az állásfoglalás külön kitér arra, hogy a Magyar Közlönyben éppen akkor jelent meg az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amikor az ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért.

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét.

Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel.

A MÚOSZ ezért felszólítja a kormányt, hogy

  • tartsa be a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvét, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát,
  • állítsa helyre az alkotmányos működés rendjét, tegye hozzáférhetővé a jegyzőkönyveket!

A Magyar Közlönyben hétfőn késő este megjelent rendelet 23 órakor már hatályba is lépett, azt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A HVG szerint a kormány így akadályozná meg, hogy bíróság kötelezze a a jegyzőkönyvek kiadására, amelyeknek egyébként semmi közük az ukrajnai háború miatt május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzethez.