MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Cickafark az év gyógynövénye

Cickafark az év gyógynövénye

sokszinuvidek.24.hu

2022-ben a cickafarkot választották az év gyógynövényének.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztályának tagjai 2013 óta minden évben titkos szavazással választják meg az év gyógynövényét. A kezdeményezés célja egyrészt a lakosság gyógynövények iránti érdeklődésének felkeltése, másrészt a gyógynövények szakszerű alkalmazásával kapcsolatos hiteles információk megismertetése.

2022-ben a cickafarkot választották az év gyógynövényének. A cickafarkat vagy cickafarkfüvet évszázadok óta használják Európában, Ázsiában és Amerikában is a népi gyógyászatban. A cickafarkfű (Achillea millefolium) a 18. százdban kapta a nevét Achilles-ről, mert úgy tartják, hogy már ő is használta ezt a növényt sebgyógyításra.

A cickafark a migréntől a vérzésekig, a gyulladásoktól az aranyérig jótékony hatású, s mivel csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket, a “nők doktorának” is nevezik.

Gyógyteáját gyomorgörcsök, migrénes fejfájás, máj- és epebetegségek, húgyúti fertőzés, menstruációs zavarok esetén javasolják.

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

A növény jótékony hatásait napjaink gyógyászati készítményeiben is hasznosítják. A cickafark virágaiban lévő hatóanyagok ekcémát, szénanáthát is gyógyítanak. Vértisztító hatása is van, hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést.

A cickafark használatánál fokozott óvatossággal kell eljárni, mert nagy adagja vagy erős főzete ellenkező hatást válthat ki.

A cickafarkolaj testi és lelki sebeket gyógyít. Olajának színe: zöldesszürke vagy kék – 600 kg cickafarkból 1 liter olaj készül. Illata: friss pézsmaillatú. Tulajdonságai: összehúzó, hámosító, vérnyomáscsökkentő, nyugtató, gyomorerősítő, tonizáló hatású. 

Figyelmeztetés: a terhesség alatt ne használják.

Felhasználási javaslat: masszázs, fürdő, inhalálás és gőzölés