MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Chagall kép a faládában

Chagall kép a faládában

spiegel.de

Az orosz oligarcha tagadja a luxusjacht és a műkincsek tulajdonjogát.

A német hatóságok hónapok óta őrizetbe vették a „Dilbar” luxusjachtot. A hajót Alisher Usmanovnak, Putyin orosz elnök bizalmasának tulajdonítják, így a fedélzetén talált számos műkincs tulajdonjoga is felvetődik. A Der Spiegel az NDR, a WDR és a Süddeutsche Zeitung kutatásaira hivatkozva közölte, hogy mintegy 30 fontos festőművész képe szerepel a listán, köztük Marc Chagall alkotása.

Érdekesség, hogy a hajó első, szeptemberi átkutatásakor nem fedezték fel a képeket, ugyanis a kincseket egy hamburgi szállítmányozó cég már tárolta 2021 szeptemberében, amikor a hajó szárazdokkba került egy általános javításra.
Idén októberben, amikor a rendőrök a szállítmányozó cég raktárát is átkutatták nyomokat keresve, egy faládában számos műalkotást találtak meg.


Az orosz oligarcha tagadja a luxusjacht és a műkincsek tulajdonjogát. A „Dilbart” egyébként 2016-ban vásárolta meg a milliárdos, akkor a világ legnagyobb jachtja volt, 156 méter hosszával és 15917 m3 belső térfogatával. Az árát akkor 138 milliárd forintnak megfelelő 350 millió fontra becsülték. Brémában építették, belső elrendezése titkos, de helikopter leszállóval rendelkezik.
A német hatóságok az ukrajnai orosz támadóháború miatt szankcionált orosz állampolgárokhoz tartozó vagyontárgyakat próbálják felkutatni. Eszerint Putyin barátjának, Usmanovnak nyilvánosságra kellett volna hozni németországi vagyonát.