MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Cerro Rico: a hegy, amely embereket eszik

Cerro Rico: a hegy, amely embereket eszik

termeszeti.hu

A többszáz éves bányászat nyomot hagyott a hegyen.

Az Andok hegyei között, Bolívia délnyugati részén, a világ egyik legmagasabban fekvő városa mellett található kúpalakú hegy szomorú múltra tekint vissza. Neve: ’Gazdag hegy’ a spanyol hódítóktól származik, ők ugyanis úgy vélték, hogy az egész hegy ezüstércből áll. Az ezüstbányák már eddig is milliók halálát okozták.

1545-ben a gyarmatosítók egy kis bányászfalut alapítottak a Cerro Rico hegy lábánál, és mintegy 3 millió bennszülöttet vezényeltek ide dolgozni. Több százezren vesztették életüket baleset vagy túlhajszoltság, éhség, fertőzések következtében. Közel 5 évszázaddal később, bár a spanyolok már rég elmentek, de a körülmények mintha azóta sem sokat változtak volna.

Tucatnyi fiú és férfi hal meg még mindig a járatok beomlása miatt. A többszáz éves bányászat nyomot hagyott a hegyen: lyukak, üregek, hegek borítják, komoly kockázata van annak, hogy egyszer csak az egész összeomlik. A domb egyébként a spanyol uralom alatti extenzív bányászat miatt a magasságából is vesztett párszáz métert.

Eduardo Galeano történész becslése szerint mintegy 8 millió ember halt meg Cerro Rico miatt a 16. század óta, noha a kritikusok szerint ez a szám túlzó és magában foglalja azokat is, akik csupán elhagyták a régiót. Ennek ellenére az biztos, hogy a hegy rengeteg áldozatot követelt, nem véletlenül hívják úgy, hogy ’a hegy, amely embereket eszik’.

Noha sokan a balesetek, katasztrófák miatt vesztették életüket, a legnagyobb vámszedő valójában a szilikózis, vagyis a por belégzése következtében kialakuló tüdőbetegség. A modern időkben a porzást a fúrófejből kiáramló vízsugárral akadályozzák meg, Cerro Rico-ban azonban nincs ilyen óvintézkedés, itt a por leülepszik az aknákban, a bányászok pedig belélegzik nap mint nap. Ha pedig a tüdőbe kerül, hegesedést okoz, állandóan ingerli a hörgőket és gyulladásszerű tüneteket, lázat, mellkasi fájdalmat, fogyást, gyengeséget és halált okozhat. Csak nagyon kevesen élik így meg a 40 éves kort. Állítólag minden hónapban 14 asszony özvegyül meg a településen.

Napjainkban a bánya hanyatlásnak indult, már nem folyik olyan mértékű kitermelés, mint egykoron.

Forrás: www.amusingplanet.com