MENÜ
2024. július 20.
Illés
Cégeladásokra is kötelezhetnék a vállalkozásokat?

Cégeladásokra is kötelezhetnék a vállalkozásokat?

24.hu / Mázsár Tamás

„Megértem, hogy a vállalkozásoknak ez egy aggasztó lépés."

Régóta napirenden van, hogy az állam a piac szabályozottabb működése és a túlzott vállalati erőfölény kialakulásának megakadályozása érdekében meghozhasson olyan intézkedéseket is, amelyek adott esetben a magántulajdon korlátozásával is járhatnak – nyilatkozta a Mandinernek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke miután szerdán kiderült: egy törvényjavaslat szerint cégeladásra is kötelezhetné a tulajdonosakat a Gazdasági Versenyhivatal.

Parragh László szerint egyik fél igazsága sem kérdőjelezhető meg, így megérti, hogy a vállalkozásoknak ez egy aggasztó lépés, ugyanakkor a magyar piac és a gazdaság védelme érdekében időszerű a szabályozás, amely a nyugat-európai országok mindegyikében régóta létezik, ám nálunk nem alakult ki.

Parragh úgy látja, hogy az államnak geopolitikai érdeke a túlzott vállalati erőfölény kialakulásának megakadályozása. Elmondása szerint a jelenleg hatályos versenytörvény nem ad lehetőséget ezekre a „trösztellenes” lépésekre, a módosítással ugyanakkor már lesz lehetősége fellépni az államnak a piaci versenyt súlyosan torzító magatartással szemben.