MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Cecília levele

Cecília levele

hvg.hu

Hadházynak is elküldte a levelet a tisztifőorvos, amelyben megdorgálta a kollégáit.

Hadházy Ákos egy sok milliárd forintos uniós projekt miatt fordult az országos tiszti főorvos hivatalához, de olyan választ (is) kapott, amilyenre valószínűleg ő sem számított.

Müller Cecília országos tiszti főorvos olyan levelet küldött Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, amelyben egy, a kollégáinak szánt üzenet is benne maradt.

Hadházy eredetileg azért kereste fel a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), mert látni szerette volna egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációját. Müllerék a válaszukban arról tájékoztatták 14 nap után, hogy a válaszadási határidő 45 napra módosult, a kérés teljesítése ugyanis „veszélyeztetné a járványügyi védekezést”.

Hadházy parlamenti e-mail címére ezután egy újabb levél is érkezett Müllertől. Ezt a tiszti főorvos a kollégáinak írta, és az volt benne olvasható:

Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili”

Hadházy Ákos úgy fogalmazott: „Tudni kell, hogy Müller ezzel nem csak magát leplezte le, hanem azt is, hogy mire kellett a kormánynak a teljhatalom és hogyan él azzal vissza. A közérdekű adatigénylések határidejének akár 90 napra (!) hosszabbításáról eddig is tudtuk, hogy csak a teljhatalommal való visszaélésről szól. Most azonban bizonyíték is van rá.”

A politikus szerint az ügy azért is problémás, mert ő nem közérdekű adatigényléssel, hanem országgyűlési képviselőként fordult hozzájuk, erre pedig nem vonatkozna az infotörvény és annak módosítása.