MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Cápákat találtak a Temzében

Cápákat találtak a Temzében

hamuesgyemant.hu

Az Egysült Királyság fővárosát átszelő Temzében apró, mindössze félméteres cápákra bukkantak.

Négy kutyahalat, más néven iszapcápát fedeztek fel Londontól 30 kilométerrel lejjebb, a Gravesend melletti Dentonban, a City of London Corporation által végzett vizsgálat során.

Ez pedig rendkívül jó hírnek számít, a Temze állapotát tekintve. Hiszen az elmúlt 49 évben csupán egyetlenegy kutyahalat észleltek a folyóban. Tisztaságának és a benne élő élővilágnak a dokumentálására 50 éve folyik az éves halászati vizsgálat, és az idei eredmények jelentős javulást mutattak az előző évtizedekhez képest.

A horgászok összesen 879 halat fogtak kilenc különböző fajból, míg 2021-ben csak 90 halat. A fogások között tíz angolna, hat sügér és 840 vékonybajszú tőkehal is volt. Az idei fogás volt 2005 óta a legbőségesebb, de természetesen minden halat biztonságosan engedtek vissza a vízbe.

A City of London Temze Halászati Kutató Kísérlet jelentése szerint: Az idei év rekord volt a halak számát illetően. Az évszaknak megfelelően a fehér tőkehal dominált a fajok között. Azonban más fajok, többek között a foltos tőkehal, angolna, sügér, sima lepényhal és kutyahal is megfigyelhető volt. Mivel az előző 49 évben csak egy iszapcápát fogtak ,óriási meglepetésnek számított, hogy idén négy példányt, köztük egy 56 cm-es példányt is sikerült. A torkolatban sok a dévérkeszeg, de a középső szakaszon nem olyan gyakori. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Temze vízminősége pozitív irányba változott.