MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A tonkabab és a feketeribizli egymásratalálása

A tonkabab és a feketeribizli egymásratalálása

Tóth Rózsa/Forrás: edesnapok.hu/ Fotó: MTI/Lakatos Péter

Budapest desszertje, de országszerte kóstolhatjuk.

Az Édes Napok hazánk legnagyobb édességfesztiválja és szakmai seregszemléje, melyet először 2011-ben rendeztek meg. A közelgő hétvégén Budapesten, a Szent István téren, a Bazilika előtt kerül lebonyolításra a vigasság, ehhez kapcsolódóan a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) cukrászversenyt hirdetett meg. Egy különleges édesség lett a győztes: a Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye nyerte el a Budapest desszertje címet.

A két kötelező alapanyagot a tavalyi győztes határozta meg, ez pedig a feketeribizli és a tonkabab volt. Aki nem ismerné, a tonkabab az Amazonas erdeiben terem, aromája a mandula, a marcipán és a vanília ízére emlékeztet.

A legjobbnak választott süteményt alul feketeszezámos piskóta alkotja, amit feketeribizlis puha zselével töltenek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül, belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab. A piskótához liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, ezért gluténmentes – mutatta be az ínyenc édességet Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa.

Különlegességeket a fővárostól távol is kóstolhatunk. A tolnai Both cukrászda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy üzletükben a hagyományos ízek mellett megtalálhatók az újdonságok is. Az országtortát szintén rendszeresen elkészítik. A metódus az, hogy aki tagja a cukrászszövetségnek, jelzi, hogy szeretné betenni a repertoárjába az édességet. Ekkor egy kód alapján küldik meg részükre a receptet, ami alapján meg tudják azt valósítani. Ehhez regisztráció szükséges.
Itt, egyébként két éve készítenek francia érdességeket, és szívesen alkotnak újdonságokat is. Keresik, és szívesen alkalmazzák a megszokottól eltérő zamatokat, közéjük tartozik a tonkabab is, ami a bioboltokban beszerezhető.

A szekszárdi Zsitvai cukrászdában érdeklődésünkre elmondták, hogy ők nem veszik fel az étlapra a díjnyertes süteményt, mert a hagyományos magyar desszertek kedvelői. A tonkababnál pazarabb gyümölcsnek tartják a szilvát, és maradnak a Rákóczi túrósnál.

A Csésze keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba elnök úgy fogalmazott: az Édes Napok rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett a különleges hazai produktumokra fókuszáljanak.