MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Búcsúzóul a Hattyúk tavát sugározták

Búcsúzóul a Hattyúk tavát sugározták

hvg.hu

Csütörtök este befejezte működését a TV Rain orosz tévécsatorna, búcsúzóul a Hattyúk tavát sugározták.

A TV Rain volt az egyik utolsó független médium az országban. Kemény kormányzati nyomás alá kerültek, miután a hivatalos putyini narratívától eltérő módon tudósítottak az orosz–ukrán háborúról. Az orosz telekommunikációs szabályozó szerv vádjai szerint szélsőséges érzelmeket szítottak, megzavarták a köznyugalmat és közbiztonságot, valamint tüntetésre ösztönözték a nézőiket. A hagyományos sugárzásukat a szabályozó szerv a héten már korábban blokkolta, csütörtökön az utolsó online adás is lement.

Natalja Szindejeva, a csatorna vezetője, aki korábban közölte, hogy konkrét fenyegetéseket is kaptak, most azzal búcsúzott, hogy „mondjatok nemet a háborúra”, majd munkatársaival együtt elhagyta a stúdiót. Ezután következett a Hattyúk tava.

A Csajkovszkij-mű vetítése egyértelmű utalás volt a szovjet időkre, a 80-as években ezt adták le fontos állami vezetők halálakor, de ugyanezt sugározták a Szovjetunió végnapjaiban is, az 1991-es puccskísérlet idején, amikor az állami tévé nem mutathatta a Moszkva utcáin gördülő tankokat.