MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Brill Pálinkaház: az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje

Brill Pálinkaház: az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„Nem sejtettem, hogy a legjobbnak választják a bodzát.”

A Brill Pálinkaház adja, immár ötödik alkalommal, Magyarország legjobb pálinkáját. A Harcon működő családi manufaktúra a 2022. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen kiválóan szerepelt. „Óriási elismerés és nagy öröm számunkra, hogy 2019-es Bodza pálinkánk Magyarország legjobb pálinkája minősítést kapta meg és a Kékfrankos szőlő 2019 Champion-díjas lett. Ezenkívül harmadik alkalommal sikerült elnyernünk Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje címet – mondja Nagy Attila, a három évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás tulajdonosa.

A kereskedelmi főzdék legrangosabb versenyét minden évben megrendezi a Pálinka Nemzeti Tanács, ez a legfontosabb szakmai megmérettetést jelenti. Praktikus okból is érdemes részt venni ezen a versenyen, a nevezéssel együtt ugyanis valamennyi tétel NÉBIH laborvizsgálat után kerül bírálatra, ezért már a részvétel is megéri a kereskedelmi főzdék számára. Ennél sokkal inkább motivál mindenkit az, hogy a nemes italokat hozzáértők véleményezik. „Sejtés van, hiszen ismerjük az egyes tételek erényeit, de soha nem lehet előre kiszámítani, hogy végül milyen döntés születik” – fogalmaz Nagy Attila, aki hozzáteszi: „Tavaly Champion-győztes volt a Bodza 2019, de nem reméltem, hogy az ország legjobb pálinkájának választják. A bodzát egyébként nagyon nehéz feldolgozni, ezért talán még édesebb a győzelem íze. Idén 15 tétellel neveztünk, ebből két Champion-győzelem, összesen öt arany, hét ezüst és három bronz minősítést kaptunk. Aranyérmesek: Birskörte 2018, Cseresznye pálinka (Szomolyai fekete, Katalin) 2020, Cigánymeggy 2021. A Magyarország 2022. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje versenyben pedig első helyezést értünk el, ez pedig nagyszerű visszajelzés az elmúlt időszak munkájáról” – teszi hozzá a szakember.

A Brill Pálinkaház eddig ötször adta Magyarország legjobb pálinkáját, és harmadszor érdemelte ki a legeredményesebb főzde címet. A szőlő- és törkölypálinkák mestereként is ismerik a pálinkaházat, az elmúlt két évre visszatekintve, 2020-ban az Érlelt Kadarka törkölypálinka 2007 Magyarország legjobb pálinkája lett, a Kékfrankos szőlő 2019 és a Jázmin szőlő törköly 2020 is Champion-győzelmet hozott. 2017-es évjáratú Jázmin szőlőpálinkájuk 2018-ban az ország legjobbja lett, saját kísérletezés eredményeként, egyedi eljárással készült. Nehéz időszakon vannak túl, a Covid okozta visszaesés után idén áprilistól tapasztalnak jelentősebb visszarendeződést a forgalomban. Bár a nyár és a kánikulai időszak nem kedvez a pálinkafogyasztásnak, a kerthelyiségek és a budapesti vendéglátóhelyek megnyitása visszafogott bizakodásra adhat okot. Talán októbertől a karácsonyi időszakig felpöröghet – visszaállhat a kereslet –, miközben kiszámíthatatlan az energiaköltségek és adók emelkedése. Ez utóbbi jelenti a legnagyobb kérdőjelet. Ami biztos, az idei év gyümölcstermését tekintve egyelőre optimisták lehetnek, van gyümölcs, és a minőség is jó, az eper, a cseresznye, a cigánymeggy után most a kajszi feldolgozása van soron, de azt is elárulja a szakember: soha nem lehet tudni, hogy mivé fejlődik a pálinka. Kiváló alapanyagból is lehet „csak” jó minőség, és átlagos termés is eredményezhet különleges pálinkát.

A korábbi évekhez hasonlóan a díjazott pálinkákat különleges üvegbe töltik, és exkluzív csomagolással árusítják a jövőben. Nagyszerű ajándék bármilyen különleges alkalomra. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket pálinkakóstolóra, ezen kívül zöldség- és gyümölcspárlatokat, valamint alkoholmentes finom szörpöket is kínálnak. 

Különleges gyümölcs a bogernyősök csodás világából, amelynek pálinkája a kevesek által ismert egyediséget tárja a nagyközönség elé. Intenzíven fajtajelleges illatát a zöldfűszerek vezetik be, amelyek édes-kesernyés alakban tárulnak elénk.
A legkiválóbb herbáriumok koncentrált illatkavalkádját véljük felfedezni ezen fűszerek forgatagában (…) Ízében friss, ropogós, citrusosan mentás, ánizsosan hűvösebb tónusok. Mindemellett kakaó, csokoládé és méz. Mind-mind megannyi szépséggel járul hozzá az íze összetettségéhez, az enyhe édességgel szinte muskotályossá téve azt. Amikor már teljesen lenyűgözött bennünket, szolid eleganciával megjelenik benne a magjelleg, ami a marcipánt is belecsempészi a komplexitásába.
Illatában és ízében kiteljesedő, fejlődése jelenleg is töretlen, egyenes úton terel bennünket az élet vize által adományozott örök boldogság felé. Bízunk benne, hogy eléri célját és sokáig élvezhetjük páratlan exkluzivitását!

Brill Pálinkaház 7172 Harc, Siófoki u. 21.
Telefon: 74/437-123 • Mobil: 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu