MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Börtön is járhat drónozásért

Börtön is járhat drónozásért

raketa.hu

Börtön vagy nyolc és fél millió forintnyi pénzbírság vár azokra, akik drónt reptetnek az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Egyesült Arab Emírségekben a hétvégén betiltották a drónok szabadidős tevékenységekhez, magáncélra való használatát egy új szabályozásnak megfelelően. Az ország Belügyminisztériuma szombaton jelentette be a tervezett tiltást, amelyről a légi közeledési szolgáltatások szabályozásáért felelős GACA-val (General Authority of Civil Aviation) együtt döntöttek, miután úgy ítélték meg, hogy a drónok nem megfelelő használata veszélyt jelenthet akár a lakosok életére nézve is.

A döntés előzménye az az egy héttel ezelőtti támadás volt, amely során a főváros, Abu-Dzabi egyik olajipari létesítménye és repülőtere ellen követtek el merényletet jemeni felkelők, akik a robbanószereket drónokkal szállították a helyszínre és dobták a célpontra. A támadás az épületek károsodása mellett súlyosabb következményekkel is járt: három ember az életet vesztette és hatan megsérültek a robbantások során. A húti mozgalom tagjainak nem ez volt az első akciója az Egyesült Arab Emírségek területén és drónokat is használtak már korábban, többek között Jemenben is, ahol szintén harcban állnak a kormánnyal.


A Belügyminisztérium nem említi a támadásokat a tiltás indoklásában, de az intézkedéseket szigorúan veszi: egy, az Ügyészi Hivatal által a mai napon közzétett dokumentum szerint azokra, akik nem tartják be a szabályokat, fél év és öt év közötti börtönbüntetés és/vagy súlyos pénzbírság vár, ami elérheti a százezer dirhamot is (8,7 millió forint). A filmforgatásokhoz, kereskedelmi vagy reklámcélokra használt, tehát munka elvégzése és nem szabadidős tevékenység miatt alkalmazott drónokra külön engedélyt adhatnak a hatóságok, amennyiben kérvényezi az eszköz tulajdonosa.

A potenciális dróntámadások veszélyeire már korábban is akadtak példák, szintén egy hete tették közzé például azokat a felvételeket, amelyek Mexikó egyik legbefolyásosabb bűnözői szervezetének, a Jalisco Új Nemzedék Kartellnek (Cártel de Jalisco Nueva Generación) akcióját mutatják, akik Tepalcatepec körzet lakosait bombázták drónok segítségével az El Universal beszámolója szerint. A környéken a kartell már évekkel ezelőtt is alkalmazta ezt a módszert a riválisaival való harcok során, mivel a drónok gyors és váratlan támadásra adnak lehetőséget.


Az ehhez hasonló esetek miatt, a légi offenzíva megakadályozására már léteznek módszerek, a Dedrone légvédelmi kupolája például érzékelőkkel és kamerákkal detektálja a közeledő drónokat és szükség esetén a DroneDefenderrel akár a földre is kényszerítheti az engedély nélküli eszközöket.

(The Verge Fotó: Pixabay/lukasbieri)