MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Borrell: Magyarország igenis részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

Borrell: Magyarország igenis részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

168ora.hu

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a befizetett pénzből küldik a fegyvereket..

A Külügyek Tanácsának hétfői, luxemburgi megbeszélését követően sajtótájékoztatót tartott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, ahol elmondta, az Oroszország elleni szankciók eddig jelentős sikereket hoztak. Továbbá azt is kifejtette, hogy a tagállamok egybehangzó döntése nyomán továbbra is támogatják az Ukrajnának szánt fegyverszállítást, az európai békekeretet pedig újabb ötszáz millió euróval növelik meg.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ezután külön kitért Magyarország helyzetére. Mint mondta, a magyar kormány döntése szerint nem mehet át fegyverszállítmányokat Magyarországon, de azáltal, hogy „befizetjük a saját részünket”, ugyanúgy részt vesz Ukrajna fegyverellátásában, írja az Index.

Mint emlékezetes, a magyar kormány február végén, a háború kezdete után jóváhagyta az EU-s fegyverszállításokat Ukrajnába, de a saját területen nem engedi azt átszállítani. Ezt azóta szinte minden platformon szétkürtölte az Orbán-kormány, azzal együtt, hogy Magyarország nem küld csapatokat sem a háborúba.