MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Bödőcs cirkuszországról írt regényt

Bödőcs cirkuszországról írt regényt

konyvesmagazin.hu • fotó: blikk.hu

Már előjegyezhető Bödőcs Tibor új könyve, a Mulat a Manézs, amely megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni.

Októberben érkezik Bödőcs Tibor legújabb regénye, a Mulat a Manézs, amely a Helikonnál jelenik meg. Az Addig se iszik és a Meg se kínáltak után ez lesz a humorista harmadik könyve. A fülszövegben ezt olvashatjuk róla: „a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével”.

A cselekményről ez derül ki: „Jubileumra készülődik Hettikánia cirkuszbirodalma: Luigi King uralomra jutásának harmincadik évfordulóját ünneplik meg fenségesen.

Van mit ünnepelni! Az egykori cirkuszigazgató az áldott nép szívére hangolódván csodásan fölvirágoztatta Cirkuszhazát: szerte az országban rózsaültetvények virítanak (s így munka is jut mindenkinek), a gáncsoskodók már csak magukban (vagy külföldön) gáncsoskodnak - mert hogyan is lehetne egészséges lélekkel piszkolni azt, ami maga az egészség, őszinteség, szépség, hazaszeretet és férfias erő?

Nehéz nap áll Hettikánia Porondmestere előtt, de ő bírja a gyűrődést ennyi év után is: kufircol (majdnem), frappáns interjút ad, nép közé vegyül, eszik, iszik, bohócorrot tesz fel, főtanácsadójával konzultál, kufircol (tényleg) és így tovább. A végére, mi tagadás, kicsit elfárad. Mert hiszen ő is emberből van, még ha különleges anyagból gyúrta is a hettikán történelem.”